Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Populaire en kleinschalige techniek op Japanse beurs

"Het is goed voor de tuinbouwsector om een beurs van deze omvang in Japan te zien," vertelt een aanwezige Amerikaanse onderzoeker op de GPEC. Deze beurs die voornamelijk bezocht werd door binnenlandse, Koreaanse en Chinese bedrijven vond plaats van 24-26 juli in Tokio. Er waren slechts een paar internationale partnerbedrijven aanwezig.

De onderzoeker vertelde dat een tuinbouwsector als Japan, die nog in de kinderschoenen staat, beurzen van 'deze omvang' nodig heeft. "Techniek afkomstig van over zee zijn vaak veel te groot, te duur of te gecompliceerd. De GPEC biedt veel mogelijkheden voor de lokale markt, omdat er veel kleinschalige tot middelgrote producten en oplossingen worden aangeboden."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Het Priva team. Priva heeft veel belangstelling van Japanse ondernemers omdat klimaatverandering het moeilijk maakt om een stabiele kweekomgeving te behouden.

Vraag naar kassen
Er is een grote voorkeur voor kassen, deels omdat de overheid 50% van de investeringskosten dekt als ondernemers besluiten een kas te bouwen. Dat geldt echter alleen voor plastic kassen en niet voor glazen kassen. Hoewel glas beter bestand is tegen de zware stormen waar het land doorgaans mee te maken heeft, zijn telers nog niet bereid om veel te investeren in nieuwe kassen. Ze kiezen liever voor de kortetermijnoplossing die afhankelijk van de leverancier ongeveer vijf tot zes jaar meegaat.

Hoewel het de meest betaalbare optie is, hebben telers een groot probleem met het koelen van de kas. Soms lopen de temperaturen op tot 40 graden Celsius. Dat is problematisch, omdat telers een enorme horde moeten nemen om hun faciliteiten te koelen. Sommige leveranciers toonden een hoogwaardig plastic dat een betere isolatie in de kas mogelijk maakt.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Samen met het ZGR-team zijn Guenael Sebillot van Ridder en Tico van Leeuwen van Grodan te zien.

Onzekerheid na Covid-19
Veel leveranciers hebben gezegd een lichte comeback in projecten te zien na Covid. Covid liet een zure nasmaak achter bij telers. "De markt is nog niet volledig hersteld, dus er worden minder risico's genomen sinds Covid nogal wat telers heeft weggevaagd. Nieuwe projecten worden niet zo gemakkelijk afgesloten, omdat telers erg voorzichtig zijn met het doen van nieuwe investeringen vanwege de onzekerheid", laat een Japanse leverancier weten.

Focus op automatisering
Arbeid is een groot probleem in Japan, omdat de gemiddelde leeftijd in het teeltbedrijf steeds hoger wordt. Telers willen van zaad tot oogst veel processen automatiseren. Hoewel automatisering op een ander niveau ligt, lijkt het erop dat de meeste telers niet gefixeerd zijn op grote hightech machines of uitgebreide transportsystemen. In plaats daarvan willen ze vaak techniek op een niet te grote schaal en functioneel dat bij hun bedrijf past.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Edwin Ong van Ariane Tech toont hun IoT-gestuurde, geautomatiseerde vertical farm

Energieprijzen beïnvloeden
Niet alleen Europese verticale farms, maar ook Japanse vertical farms worden getroffen door de stijgende energiekosten. De oplossing is om inputs zoveel mogelijk proberen te minimaliseren om daarmee de OpEx te verlagen.

Duurzaam gas in 2050
Veel bezoekers stappen van aardgas over op e-boilers, omdat de overheid het gebruik van duurzaam gas in 2050 wil stimuleren. Dit heeft tot gevolg dat veel telers overstappen op deze alternatieve bron. Dat zorgt voor wat rumoer. Niet veel telers lijken zich er zorgen over te maken, maar leverancier nemen deze e-boilers wel op in hun aanbod.

Multinationals
Met name de grote multinationals waren aanwezig met nieuwe techniek om een 'stukje van de taart te bemachtigen'. In het algemeen is er een grote focus op het bieden van een allround oplossing vanwege het tekort aan arbeidskrachten en de efficiëntie die nodig is om jaarrond te produceren nu de klimaatverandering grote gevolgen heeft voor telers in de vollegrond. In de week van de GPEC was het 39 graden Celsius in Tokio met een hoge luchtvochtigheid. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Daarom is alle hoop gevestigd op de indoorteelt met een voorkeur voor kassen, gezien de financiële steun die beschikbaar is.

Als we niet in staat waren om je stand of stand te bezoeken, stuur ons dan gerust een foto op [email protected].

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Publicatiedatum: