Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jonge tomatenplanten lusten CO2 uit scheepvaart

Met nieuwe technieken kan CO₂ afgevangen worden uit gereinigde rookgassen van de scheepvaart en opgeslagen worden in een CO₂-batterij. Hiermee kan de uitgestoten CO₂ uit de scheepvaart opnieuw benut worden. De vraag is of de kwaliteit van de CO₂ voldoende is voor in de tuinbouw. Daarvoor heeft de WUR jonge tomatenplantjes geteeld in mini begassingskasjes voor ongeveer twee weken. Per kastje werden vier planten ingezet met twee stengels met circa zes bladeren per stengel.

Eén kastje kreeg CO₂ uit de CO₂-batterij en één kastje CO₂ uit gasfles met pure CO₂. Tijdens de proef werden de planten twee keer per week visueel beoordeeld op schade en aan het einde van de proef werden de belangrijkste groeiparameters gemeten.

Geen visuele schade
Tijdens de proef werd er geen visuele schade gevonden door gebruik van gereinigde scheepvaart CO₂ opgeslagen in een CO₂-batterij. Daarnaast werden er ook geen verschillen in groei waargenomen tussen beide behandelingen. Geconcludeerd kan worden dat bij jonge tomatenplanten geen negatieve effecten te verwachten zijn bij gebruik van gereinigde scheepvaart CO₂ opgeslagen in een CO₂-batterij gedurende ongeveer twee weken.


Foto van de opstelling van de begassingskasjes in de loods bij aanvang van de proef. Links het kasje dat CO₂ kreeg uit de CO₂-batterij en rechts de referentiebehandeling.


Foto van de opstelling aan het einde van de proef. Links het kasje dat CO₂ kreeg uit de
CO₂-batterij en rechts de referentiebehandeling.

Kasjes
De luchtdichte begassingskasjes zijn gemaakt van polycarbonaat (lexaan) in een frame van aluminium profielen. De afmetingen van de netto plantruimte van elk kasje zijn: 160x90x135 cm (1,94 m³). De bodem bestaat uit een bak afgedekt met een geperforeerde plaat, beide van RVS.

Foto van alle planten aan het einde van de proef. De vier linker planten (twee in de foto boven, twee in de foto beneden) komen uit het kasje dat CO₂ kreeg uit de CO₂-batterij en de vier planten rechts de referentiebehandeling.

Nuance
Op grond van de proefduur was het niet mogelijk uitspraak te doen over de kwaliteit van de vruchten en effecten door langdurige blootstelling aan WKK CO₂ opgeslagen in een CO₂-batterij. Daarnaast is de test uitgevoerd op maar één gewas (groentegewas). WUR beveelt daarom aan om in de toekomst meerdere gewassen te testen waaronder ook siergewassen. Daarnaast verlengt WUR de proefduur zodat effecten van langdurige blootstelling en ook vruchtkwaliteit meegenomen kunnen worden.

Temperatuurverloop (vijf min.°C) in het referentiekasje en in het kasje met CO₂ uit de CO₂-batterij.

Bron: WUR

Publicatiedatum: