Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers om mening gevraagd over regeldruk EU

De Europese Commissie nodigt telers en tuinders uit om voorstellen aan te dragen voor vermindering van bureaucratie en regeldruk. Dit kan tot en met 9 april aanstaande. LTO moedigt de achterban aan om deel te nemen aan deze raadpleging.

De Europese Commissie heeft zelf al suggesties gedaan die eind februari zijn besproken door de landbouwministers van de Europese Unie. Maar de meeste van deze voorstellen kunnen helaas niet op korte termijn gerealiseerd worden. Zo zijn er ideeën om GLB-voorwaarden aan te passen of te schrappen. Maar dat kan alleen door aanpassingen aan Europese verordeningen. De landbouwministers en het Europees Parlement moeten daar vervolgens mee instemmen, en dat kost tijd.

Voorstellen
Nieuwe voorstellen zouden kunnen gaan over het moderniseren van te starre EU-wetgeving zoals de Vogel- en Habitatrichtlijnen, die de basis vormen voor de bescherming van Natura 2000 gebieden, weet LTO. En aanpassing van de Nitraatrichtlijn, zodat Renure wordt toegelaten als alternatief voor kunstmest. De Europese Commissie zou daar dan op korte termijn voorstellen voor moeten formuleren. "In het GLB zou korte metten gemaakt kunnen worden met regels voor de basisvergoeding, ecoregeling, agrarisch natuurbeheer en mestbeleid die elkaar uitsluiten en soms zelfs tegenstrijdig zijn. Vaak moeten dezelfde gegevens ook meerdere malen worden aangeleverd. Er zijn ook diverse onderwerpen die het boeren- en tuinderserf nu nog niet raken, maar in de toekomst wel aanzienlijke bureaucratie kunnen gaan veroorzaken, zoals voor 'ontbossingsvrije producten'. Een ander onderwerp is vereenvoudiging van procedures voor het toelaten van biologische gewasbeschermingsmiddelen."

Van belang is dat voorstellen voor vermindering van de regeldruk snel in gang worden gezet en wel vóór de Europese verkiezingen die van 6-9 juni plaatsvinden, vindt LTO. En dat de voorstellen mee gaan in de zogenaamde Europese 'strategische dialoog' die in juli tot een advies moet leiden. LTO neemt hieraan deel via onze Europese koepelorganisatie CopaCogeca.

De vragenlijst is te vinden onder deze link (de taal kan in het keuzemenu worden aangepast naar Nederlands).

Bron: LTO

Publicatiedatum: