Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toekomst tuinbouw bediscussieerd, deel zoveel:

"Geen stad met zoveel verse groentes zo dichtbij"

De tomaten en paprika's in onze supermarkten zijn nooit meer dan dag oud, omdat onze glastuinbouw eigenlijk stadslandbouw is. Gooi het niet weg, omarm het! Geen stad met zoveel verse groentes, zo dichtbij, waarschuwt Hidde Boersma op social mediaplatform X bij een van de vele debatitems over de toekomst van de glastuinbouw dezer dagen. Boersma is bekend in de tuinbouw van films zoals Paved Paradise en van Stop the Food Fight.

Boersma postte twee berichten na een opiniebijdrage dan Dick Veerman op Foodlog. Veerman constateert na kritiek van economen Knot en Van Duijn op de tuinbouw dat het dilemma rondom arbeidsmigranten en de tuinbouwsector geen kwestie van economische efficiëntie alleen is. "Van Duijns kritiek komt ook voort uit wensen over sociale cohesie in wijken, voldoende woningen en waardering voor lokale voedselproductie."

Veerman stelt de vraag: Zou een volledig gerobotiseerde tuinbouw dan misschien wel mogen blijven? "Vermoedelijk niet, want de verse groenten- en bloemenfabrieken die ons land telt, zijn niet van een zodanige architectonische schoonheid dat je er als meer-verdienende tussen wilt wonen."

Wat Nederland - volgens de financiële kenners - kennelijk wil zijn, schrijf Veerman, is een rijk land dat alleen nog voor andere rijke mensen dure spullen en diensten wil produceren. Veerman stelt de vraag of onze buurlanden al geïnformeerd zijn over de dreigende opheffing van tuinbouw Nederland én of er niet eerder al is nagedacht om dichter bij de buitenlandse klanten te telen.

Tot slot wijst hij op het ook vanuit de sector veel aangehaalde punt dat er een bepaalde kritische massa aan kassen nodig is om Nederlands zo geroemde voortrekkersrol qua tuinbouwinnovatie te handhaven. De bijdrage van Veerman op Foodlog is hier (€) na te lezen.

Publicatiedatum: