De Duitse regering gaat nieuwe gasgestookte energiecentrales financieren, op voorwaarde dat deze centrales zo gemaakt worden dat deze in de toekomst ook moeten kunnen overschakelen op waterstof. De centrales mogen niet meer dan een gezamenlijk vermogen hebben van 10 gigawatt, wat neer zou komen op 15 tot 20 nieuwe centrales. Plannen van vorig jaar, waarin tenders werden uitgeschreven voor het bouwen van centrales die direct al op waterstof zouden moeten draaien, zijn wegen 'budgetary issues' 'teruggeschaald'.
Dit nieuws zal zelfs de meest neutrale nieuwslezer gemakkelijk in verband brengen met een ander bericht van de Duits-Nederlandse Handelskamer aangaande de wederzijds handelsbetrekkingen. In 2022 exporteerde Nederland nog voor 114 miljard euro (primair grondstoffen en halffabricaten) naar onze verreweg grootste handelspartner; het afgelopen jaar was dat nog "maar" 103 miljard, zo'n 10% minder. De andere kant op, dus de import van Nederland uit Duitsland, bleef met ongeveer 111 miljard gelijk.
Waar BNR vooral oog heeft voor wat er allemaal wél goed zou gaan, wordt de eigenlijke oorzaak maar halfslachtig genoemd. Dat is uiteraard het fanatisme waarmee vergroend en verduurzaamd moet worden en dat bijvoorbeeld zegt dat staalproductie 'geëlektrificeerd' moet worden en bestaande kern- en kolencentrales 'on hold' gezet heeft. Met name de zware industrie is hierdoor in grote problemen gekomen. Het grootste voorbeeld hiervan is die staalproductie, die dit jaar met 11% is afgenomen t.o.v. vorig jaar.
Overigens is in de tender voor de te bouwen gascentrales opgenomen dat deze zo gebouwd moeten worden dat tussen 2035 en 2040 kan worden overgestapt op waterstof. Dat past dan weer mooi in het straatje van Eurocommissaris van Klimaat Wopke Hoekstra, die naar het schijn vandaag zijn ambitie, die behelst dat de Europese CO2-uistoot in 2024 met 90% zou zijn gedaald, officieel presenteert.