Tholen - De temperaturen stijgen weer iets. De dagen worden langer en de zon laat zich steeds meer zien. Het voorjaar lijkt langzaam weer in zicht te komen en daarmee ook het zachtfruit van Belgische bodem. "Het is het mooiste moment van het jaar", zo stelt teler Benoit Demedts. "En we hebben er zin." Kwekerij Demedts - Demey start dit jaar ook voor het eerst met de verkoop van haar zelf geteelde abrikozen.
Aardbeien
Voor de aardbeien is het bij de kwekerij uit het Vlaamse Gits nog net te vroeg. "De eerste aardbeien zijn reeds drie weken geplant en we zijn ook bezig met de eerste frambozen-, bloemkool- en aardappelafdelingen onder glas", legt Benoit uit. Doordat het vorige Belgische aardbeienseizoen relatief vroeg klaar was door de hoge temperaturen aan het einde van het jaar is het voor de teler een lange winter geweest. "Een winter waarin we alles mooi op hebben kunnen ruimen. In september is het heel druk geweest in de buitenteelt, waardoor er nog wat werk te doen was, maar inmiddels kunnen we weer proper van start. Wij verwachten de eerste aardbeien eind maart in productie te hebben. Normaal planten we in het voorjaar enkel Sonsation op, maar dit jaar hebben we ook voor een afdeling Rendezvous gekozen. Dat is een iets vroeger ras, waardoor we er zeker van kunnen zijn dat we tegen Pasen in volle productie zijn."
Tot die tijd is het Spaans product wat de klok slaat, maar ook de Belgische aardbeien uit belichte teelt zijn in grote getale op de markt. "Zelf hebben we geen belichte teelt, maar dat kopen we in bij telers in de omgeving. Je ziet dat de klanten nog altijd Belgische aardbeien prefereren boven het Spaanse aanbod. Dat is ook eigenlijk niet te vergelijken met de Belgische trots. Zeker nu de prijs op aanvaardbare niveaus liggen. Ze zijn met de Eindejaarsperiode heel duur geweest, maar nu moet je denken aan 2 euro voor de kleine doosjes en €3,50 voor de grote. Dat is toch goedkoop voor de tijd van het jaar, maar ik verwacht dat het richting Valentijnsdag traditiegetrouw wel weer langzaamaan omhoog kruipen."
Abrikozen van eigen bodem
Waar aardbeien van oudsher altijd de hoofdmoot zijn geweest van de kwekerij van de familie Demedts trekken ze echter ook steeds meer naar andere teelten toe. "We zijn al zeer actief in kersen, waar we vorig jaar de primeur verkoop van hadden, en daarnaast doen we dus ook ander rood fruit, aardappelen en bloemkool." Sinds dit jaar is daar een nieuw paradepaardje aan toegevoegd: de abrikoos. "Vorig jaar zijn we zeer kleinschalig gestart met de teelt daarvan, maar dat is zeer positief uitgevallen. De smaak was goed en de productie viel ook zeker mee, waardoor we hebben besloten uit te breiden en dit jaar het fruit ook te vermarkten vanuit onze eigen hoevewinkel."
Het duurt nog even voor de eerste abrikozen van Benoit gekocht kunnen worden, maar hij verwacht er veel van. "Ze liggen nu nog koud, maar zodra het mogelijk is, zullen we een langzaam beginnen met een warm klimaat creëren. Dan zal de eerste, van onze drie rassen, begin juli geoogst worden. De laatste verwachten we begin augustus aan het assortiment toe te voegen. Het is een ideaal product voor ons om na de kersen aan te kunnen bieden. Zo kunnen we toch wat meer spreiding krijgen en de producten mooi op elkaar over laten lopen. Het uiteindelijke doel is gedurende het hele jaar product van eigen bodem aan te kunnen bieden. We willen hier ieder jaar in uitbreiden en het lukt eigenlijk elk jaar wel om wat nieuws aan ons gamma toe te voegen."
Benoit verwacht dan ook dat de consument wel bereid is wat extra te betalen voor een Belgische abrikoos. "Bij de abrikozen hebben we altijd gemerkt dat wanneer je Franse en Spaanse aanbiedt men altijd voor de Franse koos. Die zijn qua smaak toch wat beter en zeker ons cliënteel prefereert de smaak nog altijd. Eenzelfde situatie zagen we vorig jaar bij de kersen. Onze zelf geteelde kersen waren niet heel goedkoop, maar als de smaak goed is, wil men er best wat extra voor neerleggen. Dat zal bij de abrikozen straks niet anders zijn, verwacht ik. We zullen zien hoe het loopt, maar we hebben er zin. Het is een mooie tijd van het jaar als het zonnetje weer de kas in komt", besluit Benoit.
Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, België
+32 479 69 08 67
[email protected]
www.demedts-demey.be