Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe staat de Vlaamse land- en tuinbouw ervoor in vergelijking met andere EU-lidstaten?

Er is een nieuw rapport over de Vlaamse land- en tuinbouw uitgebracht. Dit in het kadeer van het Belgische EU-voorzitterschap. Het rapport is bestemd voor al wie landbouw en landbouwbeleid op de voet volgt, maar is ook toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in de sector.

Het Landbouwrapport (LARA) is aan zijn negende editie editie toe. Het LARA is uitgegroeid tot een standaardwerk dat de actuele cijfers en feiten over de Vlaamse land- en tuinbouw bevat.

Het rapport begint met een toelichting van het Europese en Vlaamse landbouwbeleid en legt vervolgens de link met klimaat-, voedsel- en ander beleid. Daarna volgt een toestandsbeschrijving van de Vlaamse land- en tuinbouw op basis van structurele, economische, sociale en omgevingsindicatoren. Na een algemene schets van de sector komen ook de belangrijkste deelsectoren aan bod: akkerbouw, groenten openlucht, groenten onder glas, fruit, sierteelt, vleesvee, melkvee, varkens en pluimvee. Het laatste luik bestaat uit een Europese benchmarking: hoe staat de Vlaamse landbouw ervoor in vergelijking met andere EU-lidstaten?

Glasgroenten
In 2022 werden er in Vlaanderen op 697 bedrijven (3% van alle landbouwbedrijven) groenten onder glas geteeld. Het aantal glasgroentebedrijven vertoonde sinds 2012 een licht dalende trend, maar is de laatste drie jaar opnieuw gestegen. Ook de gemiddelde bedrijfsoppervlakte stijgt tot 1,8 hectare glasgroenten per bedrijf in 2022, een toename met 45% in tien jaar tijd. Twee derde van de Vlaamse landbouwexploitaties met groenten onder glas (473 bedrijven) is een gespecialiseerd groentebedrijf. Het areaal glasgroenten is in de periode 2012-2022 toegenomen van 875 tot 1.234 hectare (+41%.) In 2022 maakt het areaal glasgroenten 0,2% uit van de totale oppervlakte cultuurgrond.

De glastuinbouwsector is sterk regionaal geconcentreerd in de omgeving van Sint-Katelijne-Waver en Hoogstraten-Rijkevorsel-Merksplas-Ravels. Ook de regio rond Roeselare komt naar voren. Kleinere glastuinbouwgebieden zijn er rond Deinze, Beveren-Sint-Gillis-Waas en ten zuiden van Brugge.


De ontwikkeling van het aantal bedrijven met groenten onder glas ten opzichte van het aantal bedrijven.

Bekijk hier het Landbouwrapport 2024 van het Departement Landbouw & Zeevisserij.

Publicatiedatum: