Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Een gezondere plant is minder vatbaar voor ziektes”

Teeltplan voorkomt twijfel rond vroege zetting en (te) hoge plantbelasting in voorjaar

Het klinkt zo eenvoudig, maar de werkelijkheid is vaak heel anders. In 2022 en 2023 hebben meerdere telers plantuitval gehad in de zomerperiode. Soms is het Pythium, maar steeds vaker is Fusarium de boosdoener. De aantasting was op sommige bedrijven zo ernstig dat de kassen leeggeruimd moesten worden.

Wat voor iedereen al duidelijk is, is dat er is geen enkel middel is dat curatief Fusarium kan bestrijden. Daarnaast is het moment dat Fusarium zich laat zien in de kas niet het moment dat de zwakheid is ontstaan. De genoemde schimmels zijn zoals bekend altijd latent aanwezig in de kas. Telers dienen de kas goed te reinigen, maar schoon betekent toch dat er altijd schimmels over zullen blijven. Alle reden dus om te werken aan een gezonde plant. Het team van ProJoules helpt telers om dat te bereiken. Hoe? Dat legt men hieronder uit.

Van eerste bloemen naar eerste vruchten. Maar wat blijft er hangen?

Wortelvorming
De basis van een gezonde plant ligt in de eerste fase van de teelt. Vanaf planten tot aan het eerste zetsel gebruikt de plant ook een groot deel van de aangemaakt suikers voor de wortelvorming. Te vroege zetting en te hoge plantbelasting in de winterperiode geeft al een risico dat de wortelopbouw niet voldoende is voor later in het jaar. Daarnaast wordt er na de periode van inworteling meer en meer generatief gestuurd om een sterkere knop en bloem te krijgen.

Staat de plant vervolgens op het juiste moment in de juiste balans en is er ook nog meer dan voldoende licht, dan zullen de jonge vruchtjes snel aan de plant komen. Vaak komen er dan meer vruchtjes dan gewenst. Wat doe je dan?

Dan zou het beter zijn om vruchtjes te verwijderen, ook lijkt dat vreemd, juist als je ernaar streeft snel in productie te komen. Wel verwijderen, niet verwijderen, telers zullen de twijfels herkennen. Nog zo’n vraag: Hoeveel oksels maak je leeg of wacht je gewoon af hoe de plant zich zelf verder ontwikkelt?

Overbelaste gewassen in het voorjaar hebben een veel slechter wortelgestel. Hierdoor zullen deze gewassen op de stressmomenten aanzienlijk gevoeliger zijn voor Pythium, Fusarium etc.

Balans
Na het planten tot aan week 16 dienen de planten in een balans te komen waarbij de hoeveelheid vruchten in balans is met de hoeveelheid beschikbaar licht. Dan spreken we natuurlijk over het buitenlicht, maar veel belangrijker is de hoeveelheid licht die de planten bereikt. In de praktijk is tussen verschillende kassen gemakkelijk een verschil in beschikbaar ‘binnenlicht’ van 5 tot 10 procent te zien. Daarom wordt het ook steeds belangrijker om buiten, maar ook in de kas gebruik te maken van PAR-sensoren.

Onregelmatige vruchtzetting geeft altijd een onregelmatige lichtvraag

Gebruikers van ProJoules hebben hun teeltplan al klaar voordat de eerste plant in de kas komt. Hierdoor worden hun doelen veel beter zichtbaar. Hierdoor wordt het maken van keuzes van het wel of niet verwijderen van vruchtjes veel eenvoudiger. Uiteindelijk is de plantbalans ook een belangrijke sleutel tot een succesvolle teelt.

Voor meer informatie:
ProJoules
[email protected]
www.projoules.com