"We werken al zo'n 30 jaar samen met de coöperatie S'Atra Sardigna (Italiaans: het andere Sardinië). We zijn niet langer alleen kopers, maar nu ook betrokken met een eigen kas. Al enkele jaren zijn er vaste afspraken over de teelt met de lokale telers, waarbij onder andere tomaten, selderij, artisjokken en courgettes worden geteeld. In overleg met Demeter, Bingenheimer Saatgut en andere verenigingen ondersteunen we het project door het planten van zaadvaste rassen, tenminste waar het zinvol is", zegt Lance Sidio van Naturkost Elkershausen uit Göttingen. Hij sprak ook over de huidige afzet van biologische savooiekool en over de omzet in 2023.
Savooiekool uit bewaring en producten uit Portugal van gelijke kwaliteit
Momenteel handelt Naturkost Elkershausen nog met regionale savooiekool uit bewaring, hoewel er al producten uit Portugal worden aangeboden. "Dit betreft een nieuwe oogst, waarbij het prijsniveau ongeveer vergelijkbaar is met de prijs van de kool uit bewaring. Op dit moment worden de buitenste bladeren steeds vaker verwijderd, waardoor de producten uit bewaring ook lichter worden. De telers letten er goed op dat de producten er mooi uitzien, dat wil zeggen dat de stronk wordt bijgesneden en mogelijk de buitenste bladeren worden nagekeken. De smaak en kwaliteit zijn echter nog steeds zeer goed. We krijgen al product uit Spanje en Frankrijk aangeboden, maar we willen zo lang mogelijk en zo veel mogelijk regionale producten aanbieden. De lokale telers hebben ook nog voldoende beschikbaar", zegt Sidio.
Savooiekool wordt voornamelijk verkocht met acht tot negen koppen per doos van 8 kg. "De vraag naar savooiekool is zeer goed. Hoe kouder het is, hoe meer kool en citrus er worden verkocht. Het prijsniveau ligt 15 tot 20% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Onze belangrijkste vervoerder vraagt nu ook ongeveer 15% meer voor de transportkosten, wat te wijten is aan de verhoogde tolkosten, CO₂-kosten en de gestegen loon- en energiekosten."
Goede kwaliteit
In het laatste vollegrondseizoen hadden de savooiekooltelers ook het juiste moment om te oogsten, wat vooral te wijten was aan het natte weer. "Koolgroenten houden echter ook niet van hitte, maar eerder van nat en koud weer. Vanaf 30 graden krijg je problemen bij de kool. Dit probleem deed zich in 2023 echter niet voor. De savooiekoolkoppen zijn groter geworden, waardoor er ook goede volumes beschikbaar waren. Dit betekent ook dat de producten goed kunnen worden geschild, zodat er nog goede opslagproducten beschikbaar zijn."
Ook met producten zoals spruiten, maar vooral met prei hadden de telers problemen door de vochtigheid. "Momenteel worden de gewassen weer getroffen door vorst. Als het weer volgende week weer stijgt tot 8 graden, kan het gebeuren dat er bovenaan een ontdooide laag te zien is, terwijl de gewassen onderaan nog bevroren zijn. Dit geeft onze telers momenteel veel werk."
Samenwerking met Biobreizh
De gevolgen van de grote orkaan die vanuit Engeland kwam en over Frankrijk trok, waren ook bijzonder sterk te voelen in Bretagne. "De biologische coöperatie Biobreizh werkt met hoge normen en stelt aan zichzelf veel hogere eisen dan de EU-biologische verordening vereist. Van hen krijgen we onder andere bloemkool, waarvan de oogst minder was dan normaal. De prijzen zijn ook dienovereenkomstig hoog."
Boekjaar 2023: Meer prijs dan kwaliteit
Hij vond het boekjaar 2023 uitdagend. "De interesse in biologische producten is zeker niet afgenomen, maar veel klanten vragen nu meer naar de prijs dan naar de kwaliteit. Het moet echter worden benadrukt dat je zonder voldoende kwaliteit ook nauwelijks iets kunt verkopen."
Volgens Sidio ligt het grootste voordeel van biobedrijven, zoals Naturkost Elkershausen, in de regionaliteit en het directe contact met de telers: "Als biologische groothandel werken we altijd nauw samen met de teler en kunnen we onze klanten direct en transparant laten zien waar de producten vandaan komen. Dit is moeilijker bij internationale leveringen, maar ook daar hebben we direct contact met de telers. Dit is iets dat we moeten laten zien, wat ons ook een lange toekomst garandeert."
In het assortiment van de biologische handelaar zijn tot 200 soorten groenten en fruit te vinden. "Elk product vindt zijn afzet. Aan de andere kant merk je dat als producten schaars worden, zoals momenteel het geval is met mango's, de producten soms ook als conventionele producten worden verkocht. Normaal gesproken zouden de mangosoorten Kent en Eduard al beschikbaar moeten zijn voor de conventionele sector, maar momenteel is er niets te vinden." Bananen en schoolfruit waren de bestsellers van het afgelopen jaar. "We zijn erg blij dat kinderen steeds vaker biologische producten krijgen, wat natuurlijk ook onze kracht is. Maar vooral de Duitse verse producten zijn het die heel goed verkopen, met name kruiden, wortelen, sla en nog veel meer."
Tuinbouw voor de komende generaties
Wat de huidige boerenprotesten betreft, hoort hij van de biologische telers die samenwerken met Naturkost Elkershausen dat ze vooral een "kleinkindvriendelijke" tuinbouw belangrijk vinden. "Daarmee wordt een tuinbouw bedoeld waarvan zowel de kinderen als de kleinkinderen kunnen profiteren. Dit omvat niet alleen de kwestie van subsidies, maar ook het in rekening brengen van de gevolgen van de klimaatverandering. We vonden de botte eis voor een nieuwe regering eerder ongepast."
Voor meer informatie:
Lance Sidio
Naturkost Elkershausen GmbH
Levinstraße 9
37079 Göttingen, Duitsland
Tel: +49 551 506610
[email protected]
https://www.naturkost-elkershausen.de