Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler maakt werk van Tuinbouw Experience

Het bedrijf Beyond Chrysant in Hoek van Holland werkt momenteel aan de lancering van een professionele tuinbouw-beleving. Dat is te lezen in het rapport "Innovatie en perspectief voor de landbouw" van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Rondleidingen op land- en tuinbouwbedrijven bieden gelegenheid om consumenten te laten zien waar hun groenten vandaan komen. Op die manier kunnen consumenten leren wat de sector bijdraagt aan duurzaamheid, de balans van het energienet, gezondheid. Een experience center kan voor tuinders een bron van nieuwe inkomsten zijn.


Tuinbouw Experience bij Beyond Chrysant.

Wouter Duijvesteijn, mede-eigenaar Beyond Chrysant: “Wij zijn van mening dat we de maatschappij en onze omgeving goed moeten betrekken bij de sector en ons bedrijf. Om dit te onderstrepen zijn wij bezig om binnen ons bedrijf een experience center te bouwen. De contouren zijn gelegd samen met onze toeleveranciers, die allen door ons enthousiast zijn gemaakt om ook iets te laten zien. De opzet is dat we bezoekers de kans bieden om verschillende aspecten van met name de glastuinbouw te laten zien."

"Hoe worden gewassen geteeld vanaf het stekje, naar het steksteken, bewortelen, telen, verzorgen en oogsten. Er zullen educatieve programma’s, workshops en rondleidingen worden ontwikkeld, beschikbaar voor kinderen en volwassenen, waarbij uiteraard ook aandacht zal worden besteed aan duurzaamheid. Dit door aan te geven hoe zuinig we met mensen en middelen omgaan. Door het echte verhaal te vertellen, krijgen we begrip van de maatschappij en maken we een connectie met onze klanten.”

Beyond Chrysant
Beyond Chrysant ontstond in 2009 uit een fusie tussen de bedrijven van de broers Wouter en Martijn Duijvesteijn en hun oom Paul van Kester. Gezamenlijk produceren ze de merken "Beyond," "Approved," en "Kester-Duijvesteijn." Het doel is om tegen 2030 klimaatneutrale chrysanten te leveren.

Rondleidingen aan een brede publiek
Wouter geeft al geruime tijd rondleidingen, voornamelijk aan klanten. Nu wil hij dit ook aan een breder publiek gaan aanbieden. Tijdens een rondleiding op het terrein van meer dan 6 hectare kan Wouter bezoekers kennis laten maken met diverse processen, technieken en producten. In zijn rondleiding neemt hij activiteiten op en betrekt hij bezoekers actief bij zijn verhaal.

Emsflower is één van de eerste bedrijven die een grootschalig experience center heeft geopend is Emsflower. Met de groei van het bedrijf kwam het idee om bezoekers uit te nodigen en recreatiewaarde te bieden.

Belevenispark
Inmiddels is Emsflower uitgegroeid tot een belevenispark met een XXL-tuincentrum. In de kwekerij mogen bezoekers een kijkje achter de schermen nemen. Dit kan door middel van een rondleiding, die het bedrijf ook speciaal voor vakgroepen en tuinders aanbiedt, of door de proeftuin en showkas zelf te ontdekken. Leuke attracties voor bezoekers zijn een vlindertuin, een tropentuin en een indoor speeltuin voor kinderen. In de showkas beleven bezoekers de echte sfeer van tuinbouwproductie. Hier zijn medewerkers aan het werk naast de stekrobot en de plantmachine.

Samenwerking met andere bedrijven
Uitleg van de verschillende productiestappen is te zien op tentoongestelde video-opnamen. Bezoekers van alle leeftijden leren hier over automatisering, duurzaamheid in de tuinbouw, energie en andere innovaties. Het bedrijf werkt samen met andere bedrijven in de buurt en biedt verschillende activiteiten, zoals boottochten, excursies naar bezienswaardigheden, of cursussen zoals pottenbakken. In het bedrijfseigen restaurant kunnen bezoekers van ontbijt en lunch genieten. Speciaal voor kinderen en scholen is er een afwisselend leerprogramma opgezet en bestaat ook de mogelijkheid om een verjaardagsfeest te vieren.

Randvoorwaarden
Er kunnen verschillende vergunningen nodig zijn, afhankelijk van de opzet van het experience center en de uitgevoerde activiteiten. Verder komen er met horeca extra vergunningen bij, net als met het openen van een winkel met eigen (of externe) producten. Tijdens het ontvangen van bezoekers moet de veiligheid van de bezoekers en bedrijfsprocessen gewaarborgd zijn, denk bijvoorbeeld aan hygiëne en verzekeringen. Consulteer de gemeente en controleer of de locatie geschikt is voor de activiteiten die men uit wil voeren. Mogelijk moet er een wijziging in het bestemmingsplan komen of zijn er extra vergunningen nodig.

Kosten en financiering
Grote verbouwingen en attracties zoals een vlindertuin of tropentuin vergen natuurlijk forse investeringen. Dit is voor het bieden van een unieke en authentieke belevenis van een land- of tuinbouwbedrijf niet nodig. Ook een rondleiding op een klein familiebedrijf biedt veel potentie voor leerervaringen en een leuk uitstapje voor een familie. Door bezoekers te laten deelnemen aan activiteiten of verse producten te laten proeven, wordt de leukste ervaring op het bedrijf geregeld, die ze zich positief zullen blijven herinneren.

Bron: Innovatie en perspectief voor de landbouw

Publicatiedatum: