Tholen - Ruim vijf jaar terug ging Chainn in Barendrecht van start met als doel de keten transparant, traceerbaar en efficiënt in te richten. "We groeien elk jaar met dubbele cijfers en hebben in 2023 zelfs een extreme groei doorgemaakt. Inmiddels zijn we de pioniersfase voorbij en zijn we toe aan de volgende stap", vertelt Managing Director Michiel Bontenbal. Dit jaar maakt de onderneming voor het eerst haar opwachting als exposant op de Fruit Logistica.
Chainn baarde in 2018 opzien met een speciaal ontwikkelde app, waarbij gebruikers in de keten realtime op de hoogte worden gehouden van de status van het product. Zo kunnen ze exact volgen of het product al is verkocht, op voorraad staat of onderweg is naar de klant. Ook de kosten voor bijvoorbeeld keuring, koeling of opslag worden inzichtelijk gemaakt. En op het moment dat een product verkocht is, wordt de prijs zichtbaar.
Realtime inzicht
"Voor de AGF-sector was deze transparantie redelijk uniek. Zo kijkt bijvoorbeeld onze Spaanse courgetteteler exact mee wat er hier gebeurt. Een deel van zijn handel stuurt hij op programmabasis en factureert hij zelf. Maar hij houdt altijd een extra voorraad aan om op de daghandel te verkopen. Dankzij ons platform kijkt hij mee wat er gebeurt en ziet hij exact de kosten en opbrengsten die gemaakt worden. Voorheen was hij aan de goden overgeleverd. Nu kan hij realtime meekijken."
"De app waarmee we destijds van start gingen heeft voor ons veel deuren geopend. En we blijven de app verder doorontwikkelen. Daarvoor hebben we tegenwoordig een vaste programmeur in dienst. Tegelijkertijd kun je een mooie app hebben, maar je belofte maak je waar in de dagelijkse praktijk. De app is meer een tool geworden om onze business te draaien dan een USP. Mensen communiceren nu eenmaal niet alleen via de app. Het gaat dus vooral om het totale pakket", legt Michiel uit.
Eigenaren nog altijd inkoopverantwoordelijke"Die transparantie die we voor ogen hebben is nog steeds erg belangrijk, zeker vanuit de leveranciers. Aan de klantzijde zien we vooral steeds meer behoefte aan kennis. Het mooie is dat de oprichters en eigenaren - Evert Jan van Vliet, Kees van den Heuvel, Leo van de Heuvel en Pieter de Jong - nog altijd inkoopverantwoordelijke zijn voor productgroepen. Onze specialisten zijn dus specialist gebleven. En het vak van groenteboer blijft toch een ambacht. Waar je anders vaak ziet dat de eigenaren een andere positie krijgen waardoor de kennis op de achtergrond raakt, draaien ze bij ons volop mee in het commerciële team en leiden ze vervolgens ook weer jonge talenten op."
"Ook met ons productassortiment geloven we heilig in specialisme. Zo bestaat ongeveer de helft van onze productomzet uit overzees citrus, daarmee zijn we momenteel misschien wel de grootste speler in de markt. In het winterseizoen richten we ons volop op de Spaanse en Marokkaanse groenten. Zo'n 10% van de omzet bestaat uit watermeloenen en die betrekken we juist weer niet van overzee", vervolgt Michiel.
"De meloenen worden echt onze derde pijler, waarbij we vasthouden aan onze focus op Europese meloenen. Supermarkten zitten niet per se te wachten op een leverancier die het hele pakket levert. Je moet vooral kennis leveren en de supermarkt kunnen ontzorgen. Van de producten die wij voeren, weten we ook alles af, daarmee ben je dus meteen van toegevoegde waarde voor onze klanten. Sterker nog, wij starten geen supply chain op als we geen waarde toevoegen."
Daghandel als extra service
"In de citrusimport worden veel afspraken op dag- of weekbasis gemaakt. In de groenten zie je weer veel meer langetermijncontracten. De wijze maakt dat niet uit, wij handelen nagenoeg niet, maar verbinden telers met afnemers in Europa, waarbij de daghandel vooral een extra service is om de teler van zijn volledige oogst af te helpen", verklaart Michiel.
Was het dan niet juist vaak de taak van de handel om 'slimmerdje te spelen' en daardoor een paar centen marge te maken? Michiel krijgt er de kriebels van. "Sowieso impliceert het spelen van slimmerdje dat telers dom zijn en dat jij ze dan te slim af zou zijn. Ik geloof daar niet in. Kijk je naar de hedendaagse telers dan zie je ondernemers waar menig handelsbedrijf een puntje aan kan zuigen. Wij gaan voor een open samenwerking en eerlijke handel."
Volgende fase
"Nu gaan we met ons platform de volgende fase in. De processen zullen steeds verder digitaliseren, hierdoor houden onze mensen hun handen vrij voor een stukje kennis en advies. Bij de start hebben we bewust gekozen voor een aantal landen. Nu willen we vanaf komend najaar ons ook steeds meer op de Duitse markt gaan richten, daar hebben we een specifiek team rond heen gebouwd. Ook is de verwerkende industrie voor ons een erg belangrijke tak", vervolgt Michiel.
Op de vraag of het bedrijfsmodel van Chainn inmiddels navolging krijgt in de markt, antwoordt Michiel: "Je ziet dat bedrijven wel aan het cherry picken zijn. Zo zie je dat grote handelsbedrijven hun logistieke activiteiten afstoten. Andere kleine bedrijven kiezen juist weer voor specialisatie. Wij vinden dat ook niet erg, sterker nog, we hopen dat deze efficiënte verbindingen de nieuwe norm worden. We zijn ambitieus en willen impact maken op de markt. Dat kan alleen als het gros van de markt op deze wijze opereert."
Chainn is standhouder op de Fruit Logistica: Hal 1.2, stand B-34
Voor meer informatie:
Michiel Bontenbal
Chainn
+31 88 222 1009
[email protected]
www.chainn.nl