Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We zijn er van 0 naar inmiddels 25 miljoen jonge planten per jaar doorgegroeid”

Lokaal telen in opkomende economieën

Tholen - Op papier is het alweer twaalf jaar geleden dat een Nederlands tuinbouwondernemer het initiatief nam om twee studenten de opdracht te geven om een tuinbouwconcept te ontwikkelen voor opkomende economieën. Het doel? Met de toename van de bevolking lokaal zelf gezond en voldoende voedsel telen.

Growpact ontstond. Belangrijke uitgangspunten in het Growpact-concept zijn: lokaal eigenaarschap, de techniek die toegepast wordt sluit aan bij de kennis van de mensen en een bedrijfsmatige benadering van het concept. De doelgroepen zijn kleine- en middelgrote ondernemers.

In 2017 werd een eerste project gerealiseerd in Kitale, in Kenia. Daar is met behulp van de inhoud van 2 40ft containers een complete plantenkwekerij opgezet. Een kas, afhardafdeling, zaaiapparatuur, kiemkamer, gietboom, irrigatiemateriaal, zaad, substraat, trays, gewoon alles wat nodig is om een plantenkwekerij te starten, somt Jaap van den Beukel op.

Een jong Keniaans echtpaar, Mercy en Joshua Mugendi, waren enthousiast om deze plantenkwekerij op te zetten met alles wat erbij komt kijken. "Als westerlingen communiceren en lossen we problemen anders op dan Afrikanen. Voor beide partijen een leerzaam proces", blikt Jaap terug. "Inmiddels produceert Growpact 25 miljoen jonge groentenplugplanten per jaar, staat er een organisatie en draaien we zwarte cijfers en bedienen we 8000 klanten. Daarmee kunnen we zeggen dat Growpact 'proof of concept' heeft geleverd."


De basis van het eerste project kwam uit twee zeecontainers

Investeringen
In de beginjaren gebruikte Growpact nog wel eens de zaden van klanten, die ze zelf gewonnen hadden. "Gelukkig hebben we dit tij kunnen keren, door intensief samen te werken met diverse zaadleveranciers, door een demoveld op te starten en demodagen te organiseren. Hierdoor zien we dat de plantkwaliteit is verbeterd, maar ook dat de oogstzekerheid en de productie zijn toegenomen."

In verband met de toenemende vraag naar gezonde en sterke planten is er in 2021 geïnvesteerd in extra kasoppervlakte, zaai-apparatuur, de watervoorziening is verbeterd en er is een professionele kiemkamer bijgekomen.

In 2022 is er op Growpact een compleet weefselkweeklaboratorium gebouwd. Hier produceert men virusvrij plantmateriaal zoals bananen, zoete aardappel en consumptieaardappelen. "Dit sluit haarfijn aan op het concept wat we twaalf jaar geleden voor ogen hadden."

Voor 2024 komt er een extra businesstak bij voor Growpact. "Dat is op een professionele manier hybride zaad telen in kassen en vollegrond. Dit doen we in opdracht voor zaadhandelaren en veredelaars."

Geduldig op weg naar meer lokale welvaart
Voorop heeft altijd gestaan om dit concept, in verschillende vormen, in opkomende economieën te realiseren. "Belangrijke lessen die we geleerd hebben zijn onder andere dat het geduld en doorzettingsvermogen van iedereen vraagt om dit soort projecten op te zetten. Het kennisniveau van de tuinbouw ligt lager en daar moet je op aansluiten. Begeleiding en opleiden van mensen om dit Growpact-concept draaiend te krijgen is een must, zowel voor teeltzaken als voor organisatie, registratie en administratie. Growpact heeft de afgelopen jaren onder de radar gewerkt om te leren. Nu we een overtuigend proof of concept in handen hebben, zijn we klaar voor de volgende stap(pen)."


Teamfoto Growpact Kitale

Is het concept af?
Nee, het Growpact-concept is niet af. Het concept van Nederlandse makelij zou de tuinbouw in opkomende economieën ook minder afhankelijk willen maken van import. "Toen een schip in het Suezkanaal scheef kwam te liggen, stokte de kokos-, veen- en kunstmestaanvoer, waardoor de prijzen direct stegen. Naast dat dit de beschikbaarheid en dus leverzekerheid beïnvloedde, ging de kostprijs ook omhoog. Hierdoor zijn we initiatieven gestart om lokaal kokos in te kopen, gestart met het maken van compost van diverse lokaal beschikbare organische reststromen en hebben we contacten gelegd met mensen die lokaal biologisch mest kunnen maken."

Hoe nu verder?
Omdat Growpact uit een klein team bestaat, zoeken ze samenwerking met partijen die het concept verder met het huidige team willen uitbouwen, ondersteunen, financieren, in contact brengen met nieuwe partijen enzovoort. "Daar hebben we allerlei disciplines voor nodig. Denk aan en breed netwerk, hands-on-mentaliteit, geen kortetermijnvisie, langjarig commitment, businessbenadering en toegang tot financiën. Niet alleen financiën voor investering in capex maar ook financiering voor meerjarige opex en coaching/advisering."

De ervaring vanuit Growpact is dat lokale ondernemers met hun personeel de kans om een eigen business op te zetten met twee handen aangrijpen. "Binnen Growpact Kitale Ltd zien we dat het merendeel van de managementrollen bij vrouwen ligt. Mooi om te zien dat dit door de tijd vanzelf zo gegroeid is."

Voor meer informatie:
Jaap van den Beukel
Growpact
+31 (0) 6 53678960
[email protected]