Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hoe meer ervaring de robot krijgt, hoe beter hij presteert"

Bladsnijrobot voor tomaat op de markt

Het bedrijf Aisprid lanceert de robot Leafy op de beurs Sival in Frankrijk. Dat is een autonome robot voor het verwijderen van blad van tomatenplanten. Nicolas Salmon, CEO van Aisprid: "Het doel van robotica in combinatie met AI is niet om mensen te vervangen, maar om ze te helpen."

De robot wordt momenteel al gebruikt in tomatenkassen. Door middel van een driejarig R&D en testprogramma bij telers wordt de robot verder ontwikkeld.


De robot Leafy van Aisprids ontbladert momenteel tomatenplanten in in kassen in Bretagne (Frankrijk). "Vorig jaar zijn daar ongeveer 10 robots ingezet," vertelt Nicolas. "Dit jaar beginnen we met de commerciële fase met meerdere robots die ingezet kunnen worden. Dat gaat op basis van vooruitbetaling."

Het is niet eenvoudig om zo'n robot te maken. "Zowel de hard- als de software moet kloppen om alleen het blad te snijden. Het ontbladeren en oogsten in de tuinbouw is één van de grootste uitdagingen. Daarvoor moet je dit een miljoen keer testen op hardwarefouten," vertelt Nicolas.

Camera's
Leafy is voorzien van meerdere camera's. Eén centrale camera scant de tomatenplanten. De camera identificeert bladeren en tomaten om snijpunten voor bladeren te identificeren evenals mogelijke obstakels. Vervolgens beweegt de robotarm naar het snijpunt waarbij hij een andere camera aan het uiteinde van de robotarm gebruikt. Daardoor kan de robot zijn bewegingen gedurende het traject aanpassen. De robot is uitgerust met AI. Volgens Nicolas is het belangrijk dat de AI leert van interactie met de omgeving.

"Planten zijn geen fabrieksproducten. Ze verschillen van rij tot rij en van teler tot teler. Planten veranderen gedurende het seizoen. De grote verschillen en speciale gevallen waarmee we te maken hebben, maken ons werk complex. Onze robot is ontworpen om te werken in een omgeving met planten. Hij kan deze omgeving analyseren, begrijpen en op basis daarvan reageren."

1 hectare per dag
Aisprid streeft ernaar dat de robot één hectare per dag kan snijden. Daarbij wordt uitgegaan van 20-24 uur per dag, 7 dagen per week. "Zover zijn we nog niet. We zijn ongeveer halverwege," zegt Nicolas.
Daarbij is het belangrijk om te begrijpen hoe de robot zich ontwikkelt. "Dankzij software-, AI- en hardware-upgrades nemen de prestaties van de robot elke maand toe."

"Het robotiseren van werk in de kas is de toekomst voor land- en tuinbouw," zegt Marine Lechvien. Zij is één van de telers uit Bretagne die met Leafy werken. "Hoe meer ervaring de robot krijgt, hoe beter hij presteert. Het is al merkbaar dat de Aisprid-robot beter snijdt. De robot wordt preciezer en kan meer bladeren snijden."

Andere teelten
Momenteel is de robot alleen inzetbaar in trostomaten. "De prestatie van de robot verschilt per ras. We willen de robot ook gaan inzetten voor andere gewassen zoals komkommers. Met de robot willen we het tekort aan arbeidskrachten oplossen en de werkomstandigheden van het personeel verbeteren."

De Aisprid heeft een gouden medaille gewonnen op de beurs Sival. Het bedrijf is aanwezig op stand 302 - Hal Novaxia Haut. Later is het bedrijf ook aanwezig bij de World FIRA startup pitch sessie en op GreenTech Amsterdam.

Voor meer informatie:
Aisprid
6 Allée Métis
35400 Saint-Malo - Frankrijk
Tel.: (+33) 6 40 98 39 28
[email protected]
www.aisprid.com

Publicatiedatum: