Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De teelt van veldsla hebben we sterk beperkt vanwege de energieprijzen"

"Er zijn veel uitdagingen waarmee we te maken krijgen, die vooral te maken hebben met de politiek", zegt Simon Höfler van het groentebedrijf Höfler Gemüse uit Knoblauchsland in Neurenberg. "Voor ons ligt het grootste probleem in de energiekosten die in 2024 op ons af zullen komen. Maar ook de verhoogde CO₂-belasting, netwerkkosten, de tolverhoging, het minimumloon, etc. baren ons veel zorgen voor het komende seizoen. Aangezien de energiekosten al zo hoog zijn, zouden de netwerkkosten en de CO₂-belasting eigenlijk weer verlaagd moeten worden. Immers, de staat ontvangt door de verhoogde gasprijs via de btw en de andere belastingen toch al meer inkomsten."

Naast politiek gaat de teler hieronder ook in op zijn teelt van minikomkommers, veldsla en gember, en de volgende grote uitdaging voor de tuinbouw, die is ontstaan door de virussen.


Thomas Höfler, Simon Höfler en Peter Höfer, jr. Foto: Gisela Vogler (www.tvsatzstudio.de)

Politiek en handel verantwoordelijk voor huidige situatie
Net als veel andere telers benadrukt ook Höfler dat de diesel "de druppel is die de emmer doet overlopen". Höfler: "We zijn het spuugzat. Ik vind dat de huidige regering een motie van wantrouwen moet krijgen. Maar je moet ook zeggen dat de huidige problemen niet alleen de schuld zijn van de coalitieregering. Ook de voorgaande regering is uiteindelijk schuldig aan de huidige toestand. Het lijkt alsof de regering geld kan vrijmaken voor de hele wereld, maar niet voor de eigen bevolking."

Goede prijzen, maar lagere opbrengsten
Aan de andere kant mag je de handel niet negeren. "Het seizoen was zeker goed, maar ook gekenmerkt door harde onderhandelingen. Van de handel hebben we goede prijzen gekregen, maar onze opbrengsten waren te laag. In het voorjaar hadden we last van een slechte tomatenoogst, terwijl de vele regenval in augustus een negatieve invloed had op de tomaten-, minikomkommer- en paprikaoogst. Gelukkig was het weer in september in ons voordeel. Over het geheel genomen moeten we echter zeggen dat we dit jaar gemiddeld aanzienlijk lagere opbrengsten hadden, die niet gecompenseerd konden worden door een goede prijs."

Bij Höfler Gemüse worden verschillende groenten geteeld op acht hectare onder glas. "Op 4,5 hectare telen we komkommers, op 2,5 tomaten en op een hectare puntpaprika's. Het meeste wordt verkocht in de regio Beieren en in sommige delen van Baden-Württemberg." Daarnaast wordt er ook al twee jaar prei geteeld op 15 tot 16 hectare. "Hierbij werken we samen met een dienstverlener die de producten voor ons schoonmaakt, waarna ik de groenten zonder grote inzet van eigen personeel kan verkopen."


De kas van de familie Höfler. Foto: Michael Böllet (www.michaelboellet.de)

Gestegen vraag naar vollegrondsproducten
Gezien de meervoudige crises is het telen in de vollegrond weer aantrekkelijker geworden dan de kasteelt. "Met de vollegrondsteelt zullen we niet alles kunnen compenseren, maar we kunnen er in ieder geval nog enige winst mee genereren", stelt Höfler vast. Grotere investeringen zijn over het algemeen bevroren. "Gelukkig hebben we ons bedrijf al in de afgelopen drie tot vier jaar gemoderniseerd en alles op de nieuwste stand gebracht. We voelen ook geen druk om te veranderen en houden ons daarom voorlopig in met nieuwe aankopen."

Daling teelt van veldsla en gember
"We hebben de teelt van veldsla sterk verminderd vanwege de energieprijzen. We oogsten hoogstens nog 60 tot 80 kisten per dag, die we op de groothandelsmarkt verkopen. Met de Belgische of Franse veldslateelt kunnen we simpelweg niet meer concurreren", zegt Höfler.

Hij schat ook dat zijn bedrijf een van de grootste telers van gember in Beieren is. Tegelijkertijd merkt hij een dalende vraag naar dit product op. "We zijn net voor de pandemie met de teelt begonnen. Tijdens de pandemie konden we goede opbrengsten behalen met gember, omdat het product goed paste bij de gezondheidstrend van die tijd. Bij gember merk je echter dat de consumenten nu heel sterk op de prijs letten." Verder heeft hij opgemerkt dat de preiteelt in het Knoblauchsland in de afgelopen jaren met ongeveer 50% is gestegen, omdat er in andere gebieden van Duitsland minder werd geteeld.

Volgende grote uitdaging: virussen
Hij biedt bijna het hele jaar door minikomkommers aan. "Tot nu toe wordt er nog veel energie gebruikt voor de belichting voor de teelt van de minikomkommers. Vanaf week 6 planten we de eerste partijen zonder belichting. Een ander probleem zijn de virussen. De virussen ontwikkelen zich constant verder. We koesteren de hoop dat we van de veredelaars nieuwe resistente rassen zullen krijgen. Dat is de volgende grote uitdaging voor ons."

Voor meer informatie:
Simon Höfler
Höfler Gemüse GbR
Spargelfeldweg 1
90425 Neurenberg, Duitsland
[email protected]
www.hoeflergemuese.de