Met ingang van 2024 is ISA Nanotech verder gegaan onder de naam:
ISA CropCare. De Aardbeiendag woensdag 10 januari was een eerste (beurs)gelegenheid om daar kennis van te nemen. Harry en Lennart Schouten, vertrouwde gezichten, waren op de beurs present.
ISA CropCare heeft meerdere middelen op de markt, waarbij Siltac SF misschien wel de bekendste is. Siltac SF heeft een uniek fysiek mechanisme, vertellen de mannen, waarbij de geraakte insecten in feite worden doodgedrukt. "Daardoor kan er geen resistentie ontstaan." Het mag altijd gespoten worden, maar spuiten kan het best gebeuren met droog weer.
Groene middelen
Siltac SF is een zogenaamd groen middel. Het is ontworpen voor de bestrijding van talrijke plagen zoals: perenbladvlo, spint, bladluis, witte vlieg en trips.
Andere groene producten zijn Salifort, Biopolin en Spreaddit.
Het nieuwe Salifort richt zich op het versterken van het gewas. Bij gebruik van Salifort worden planten sterker en gezonder en neemt hun weerstand tegen invloeden van buitenaf toe, citeren we. De planten en bladeren worden zichtbaar groener. Ook dit middel laat, net als Siltac SF, geen schadelijk residu achter en heeft daarom geen MRL.
Biopolin is een natuurlijke lokmiddel voor honingbijen. Biopolin is een mix van natuurlijke componenten, waaronder meerdere natuurlijke oliën. De ingrediënten zijn zorgvuldig samengesteld om honingbijen maximaal aan te trekken.
Ervaring Siltac SF in aardbei
Sinds 2015 werkt ISA CropCare samen met diverse professionele partners zoals Royal Brinkman, Van Iperen en Mertens. Bij die laatste partij vertellen specialisten over toepassing van Siltac SF in diverse teelten, waaronder aardbei.
Bart Joosten is verkoopleider zachtfruit bij Mertens
Bart Joosten namens Mertens. “Raken is in de aardbeienteelt vaak de grootste uitdaging. Wittevlieg zit aan de onderzijde van het blad en omdat het pakket bladeren snel en hard toeneemt in korte tijd, is goed raken altijd een lastig verhaal. De keuze van de doppen is hierbij erg belangrijk. Momenteel wordt er veel met de oranje venturi doppen gespoten, omdat deze het beste indringende resultaat in het gewas hebben.
Het beste moment voor het opruimen van de wittevlieg wordt bereikt bij toepassing direct na het bladknippen in februari met een dosering van 0,6 tot 1 liter per hectare. Gedurende de bloei is het advies om niet hoger te gaan als 0,6 liter om verbranding te voorkomen. Na de bloei kan weer met 0,6 tot 1 liter per hectare gespoten worden. In alle gevallen blijft raken het belangrijkste. Werking op biologie zien we nauwelijks indien deze goed in het gewas aanwezig is."
Voor informatie:
ISA CropCare
[email protected]
www.isacropcare.com/