Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

120 hectare kas kan niet enkel op warmte mestvergisting draaien

Voor de glastuinbouw kan groengas een aanzienlijk onderdeel zijn van een duurzame warmtevoorziening maar zijn aanvullende duurzame energiebronnen noodzakelijk. Dat concluderen onderzoekers na een onderzoek naar mestvergisting gericht op Deurne en omgeving.

Royal Haskoning DHV heeft in een haalbaarheidsonderzoek in 2021 de mogelijkheden van mestvergisting in beeld gebracht voor opwekking van biogas of groengas, waarbij ook gekeken is naar de mogelijkheden van verwaarding van biogas en het digestaat.

Er zijn destijds drie kansrijke cases uitgewerkt voor de Peel-gemeenten:

  1. WKK bij glastuinbouw: grootschalige vergisting gekoppeld aan een WKK
  2. Groengashub: grootschalige vergisting opwaarderen naar groengas en toepassing in
    aardgasnetwerk
  3. Kleinschalige mono-mestvergisting.

De gemeente vroeg nadien om een diepgravender onderzoek. Daarvan zijn de uitkomsten nu gepubliceerd.

In totaal is er volgens het onderzoek in Deurne een theoretische potentie van 8,9 tot 12,8 miljoen m3 groengas opwekking per jaar. De optie om daarmee woningen te verwarmen, wijzen de onderzoekers af. Voor de lokale warmtetransitie lijkt groengas uit mestvergisting weinig toegevoegde waarde te hebben, stellen zij. Dit komt door grote concurrentiedruk vanuit andere sectoren waardoor groengas uit mestvergisting voor inwoners onbetaalbaar wordt.

Voor een nog te ontwikkelen glastuinbouwgebied van 120 hectare in Deurne is die theoretische potentie te laag. De warmtevraag bij invulling van 120 hectare glas overstijgt grotendeels de maximaal
theoretische potentie van groengas uit mono-mestvergisting, rekenen de onderzoekers voor. De benodigde gasvraag ligt voor 120 hectare glastuinbouw namelijk tussen de 24 en 40 miljoen m3 groengas,
afhankelijk van type teelt en teeltwijze. Omdat de kassen er nog niet staan, konden de onderzoekers nog geen rekening houden met type teelt en teeltwijze.

Collectief
De onderzoekers hebben in het vervolgonderzoek voor de agrarische casus drie scenario's bekeken.

  1. Mesttransport en mono-mestvergisting op één centrale locatie waar biogas wordt opgewerkt naar groengas en ingevoed op het aardgasnetwerk.
  2. Mono-mestvergisting op boerderijniveau, transport van biogas via leidingen naar een centrale locatie voor opwerking en invoeding groengas op het aardgasnetwerk.
  3. Mono-mestvergisting op boerderijniveau, vervolgens wordt biogas gebruikt voor een WKK voor productie van elektriciteit en warmte op de boerderij.

Er liggen volgens de onderzoekers voor de agrarische sector alsook voor de lokale omgeving kansen voor mono-mestvergisting in collectieve initiatieven. In een collectief van 10 tot 25 bedrijven kunnen relatief kleinere bedrijven mee participeren en worden investeringen die bijdragen aan het reduceren van stikstof, CO2-eq. en geuremissies rendabel door middel van de productie van groengas.
Investeringen die zonder mono-mestvergisting voor kleinere bedrijven anders niet rendabel zijn en dus in de toekomst niet kunnen of zullen worden gedaan.

Voor verwarmen van woningen gaat de gemeente op zoek naar een alternatief, nu de onderzoeken uitwijzen dat mestvergisting geen optie is.

Bron: Gemeente Deurne