In de eerste tien maanden van vorig jaar heeft Andalusië voor € 3,18 mld aan groenten geëxporteerd. Dit is een record (+4%).
Volgens een rapport van de regionale overheid heeft Andalusië een aandeel van 47% in de Spaanse export van groenten, vóór de regio Murcia (22,1%; € 1,49 mld) en de Valenciaanse Gemeenschap (13,2%; € 894 mln).
Almería was in die tien maanden goed voor 80% van de Andalusische groente-export. De omzet van die provincie bedroeg € 2,55 mld en vertegenwoordigde 38% van het Spaanse totaal (€ 6,76 mld).
58% van de 761 Andalusische groente-exporteurs in bovengenoemde periode zijn reguliere exporteurs die minstens vier opeenvolgende jaren in de export actief waren. Deze 441 bedrijven vertegenwoordigen 92% van de export.
Paprika op 1
Paprika is de meest verkochte groente met € 811 mln (aandeel van 25,5% en een stijging van 11,6%), gevolgd door tomaat met € 669 mln (21%; +3,3%), komkommer met € 576 mln (18,1%; +3,4%), pompoen en courgette met € 288 mln (9%; -17,4%), sla met € 149 mln (4,7%; +1,6%), aubergine met € 137 mln (4,3%; +9%), uien met € 129 mln (4,1%; +10%), wortelen met € 93 mln (+80%), asperges met € 66 mln (2,1%; -5,9%) en gekookte groenten met € 61 mln (-10,3%).
Duitsland was de belangrijkste bestemming
99% van de export van Andalusische groenten was voor Europa bestemd, met Duitsland als belangrijkste bestemming (€ 1,13 mld; aandeel van 36% en een stijging van 9,6%), gevolgd door Frankrijk (€ 414 mln; 13%; -6,6%), Nederland (€ 365 mln; 11,5%; +15,3%), het Verenigd Koninkrijk (€ 332 mln; 10,4%; -11%) en Polen (€ 151 mln; 4,7%; +3,2%).
Bron: La Tribuna de Andalucía