"De techniek bestaat al een tijd, dus we proberen het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het gaat over het combineren van een A-Frame met een nieuwe mobiele ultrasone irrigatietechniek waardoor de plantdichtheid per vierkante meter verdubbeld wordt. Via onderzoek en ontwikkeling, proeven en samenwerkingen, willen we het meest productieve systeem voor bladgroenten creëren dat er bestaat," vertelt Lukas Bartusevicius, medeoprichter van Freya Cultivation Systems, een Litouwse leverancier van agrarische technologie.
Rechts Lukas Bartusevicius
Toen het nog jonge team begon met experimenteren met hun ultrasone sproeitechnologie, ontstond de AeroFrame. De AeroFrame bestaat uit planken onder een hoek van 60 graden met daarin planten. Het aantal planten kan daarmee verhoogd worden met 200%.
Lukas legt uit dat met het modulaire ultrasone irrigatiesysteem alle voordelen van aeroponics volledig kunnen worden benut.
"Onze energiezuinige sproeikoppen hebben geen druk nodig om Aerosol te spuiten. Daardoor is er geen risico op verstopping en is men niet afhankelijk van hogedrukpompen. Volledige recirculatie zonder luchtfilter is nu mogelijk." De irrigatierobot gebruikt intervallen van 10 minuten om de wortels te voeden met de benodigde voedingsstoffen en heeft een bereik van 50 meter. De agtech startup heeft in oktober 2023 een wereldwijd patent aangevraagd en is klaar om de volgende stappen te zetten.
Het A-frame in bedrijf
Hoe het werkt
De hardware van Freya kan eenvoudig worden verbonden met andere onderdelen van de kas. De sensoren en 360-graden camera's op de mobiele irrigatierobot maken het mogelijk om inzicht te krijgen in de rhizosfeer van de planten om de gezondheid en ontwikkeling van de planten te begrijpen. Daarmee wordt de irrigatie-intensiteit te beheren op basis van realtime gegevens en de afgeleide fotosynthesesnelheid.
Met behulp van bestaande gegevens van apparaten in de kas kunnen gegevens worden ingezet voor de irrigatiebot om de planten te voeden met de juiste voedingsstoffen met een volledig beheerde intensiteit. Daarna komen de juiste verlichtingsset en temperaturen. Samen met sectorleiders werkt Freya aan een manier om bestaande verlichtingsinstallaties aan te passen zodat de verlichting gelijkmatig over de schuine oppervlakken wordt verdeeld zonder dat dit kosten met zich meebrengt.
Beloftevolle proeven
Tijdens proeven is het team erin geslaagd om 90,4 kilogram bladgroenten te telen per vierkante meter per jaar en heeft het vastgesteld dat er minder ziekte en plagen voorkwamen bij het gebruik van aeroponics. Het team was aangenaam verbaasd dat ze zo weinig ongedierte tegenkwamen toen ze in een kas speciaal voor onderzoek kweekten en zeer weinig ongediertebestrijding toepasten. Doordat de planten in een zuurstofrijke omgeving groeien, is er geen wortelverbinding met stromend water. Dit zorgt voor sterkere wortels, positieve morfologische resultaten en verhoogde productiviteit.
"We zijn ervan overtuigd dat de AeroFrame met aangepaste automatisering en verlichting meer dan 120 kg groenten per vierkante meter per jaar kan opleveren. Naast productiviteit willen we de gevolgen van het verdubbelen van de planten tegen vaste kosten onderzoeken. Zo zijn bijvoorbeeld verwarming en koeling voornamelijk gerelateerd aan het totale oppervlak van de kas. Door het aantal planten per oppervlakte te verdubbelen, verwachten we de kosten voor stroom en andere kosten per plant aanzienlijk te verlagen. Dit betekent een verlaging van de kapitaaluitgaven per plant," bevestigt Lukas.
Het irrigatiesysteem
Kapitaaluitgaven verlagen
Er zijn twee soorten scenario's die Freya voor zich ziet. De ene optie is het naderhand aanpassen van een bestaande kas die gebruik maakt van DWC, NFT of een ander kweekplatform. Het Aeroframe is ontworpen om later te worden ingepast in bestaande faciliteiten, zoals roltafels of bestaande funderingen of frames om geld te besparen.
Door een verdubbeling van het actieve teeltoppervlakte kan een aanpassing resulteren in een verdubbeling van de opbrengst per hetzelfde oppervlak. Ten tweede kan Freya probleemloos worden geïntegreerd in een nieuw te bouwen kas, omdat het model niet oppervlaktegebonden is.
"We kunnen aan de voorkant van de kapitaaluitgaven besparen. Er is 30-50% minder kas nodig om dezelfde hoeveelheid te telen. Het bespaart je kosten en tijd, waardoor men sneller dan verwacht de markt kan betreden. Terwijl retrofitprojecten van start gaan in 2024, zijn grotere kant-en-klaarprojecten in deze fase een doelstelling voor 2025."
Volgens Lukas hebben de telers verschillende voordelen van dit pakket: een effectievere werking, een hogere productiviteit met een focus op planten en technieken om planten te telen en ze nog sneller te vervoeren.
Bovendien wordt de plant veelzijdiger en beter aangepast aan de behoeften van de consument. Verder krijgt de teler een platform om controle te krijgen over de techniek en te integreren met bestaande technologie en software. De AeroFrame structuur wordt door Freya of een externe partner op de betreffende locatie gebouwd en de mobiele irrigatierobot wordt door Freya gebouwd en geïnstalleerd.
Gezocht: R&D-partners
"Om ons proefprogramma uit te breiden naar een grote kas, zijn we op zoek naar partijen waarmee we een proef kunnen doen. Door samen te werken met een ervaren teler tijdens het proefdraaien in zijn faciliteit op grotere schaal, krijgen we feedback van gebruikers in een echte situatie. Daarnaast kunnen er nieuwe gegevens verzameld worden over de fotosynthese in aeroponic, gezien de invloed van verschillende externe parameters. Zodra de nieuwe gegevens verzameld zijn, zullen ze gebruikt worden om het product te optimaliseren zodat het voldoet aan de behoeften van de gebruiker. Ook wordt de dynamica van de plantervaring autonoom beheerd om de sterkste en meest uniforme planten te telen," vertelt Lukas.
"We willen ons product graag testen in een kas om het systeem nog verder te verbeteren. We hebben de teelt op water getest in kleinere projecten, maar nu zijn we klaar voor een grotere proef. Partners die op dit moment met ons willen samenwerken, kunnen rekenen op exclusieve langetermijnvoordelen qua prijs en toegang tot nieuwe functionaliteiten. Neem dus nu contact met ons op of kom naar onze stand op de Fruit Logistica in hal 5.1, stand A-50."
In dit stadium is Freya op zoek naar partijen op het gebied van de ontwikkeling van kassen om het platform uit te bouwen en de ultrasone irrigatietechnologie op te schalen.
De techniek van Freya
Voor meer informatie:
Lukas Bartusevicius, medeoprichter
Freya Cultivation Systems
[email protected]
https://freyacultivation.com