Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Katja Kamp, Country Manager Koppert Cress:

“We moeten samen optrekken om echt impact te maken”

Tholen - In de AGF-branche is de aanwezigheid van vrouwen nog steeds een uitdaging, met name in de commerciële functies en dat geldt in Nederland, maar misschien sterker nog in Duitsland. De van oorsprong Duitse Katja Kamp, Country Manager Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bij Koppert Cress, vindt het belangrijk dat meer vrouwen in de sector de kans krijgen.

“Mijn ervaring is dat mannen AGF eerder benaderen als koopwaar, terwijl vrouwen zich richten op de bredere impact van voeding op gezondheid, welzijn en klimaat,” legt Katja uit. “Als het gaat om het welzijn van de planeet en onze gezondheid is het verhogen van de AGF-consumptie de richting die we op moeten, maar in de sector lijkt het geen issue. Ik pleit al jaren voor meer groenten en fruit op het bord tijdens beurzen, congressen en evenementen in Duitsland, maar de gerechten worden nog steeds gedomineerd door vleesgerechten. Als we willen dat mensen meer groenten en fruit eten, dan moeten we het ook als sector zelf meer eten.”

Levenslust
Voor Katja is groente en fruit niet zomaar handel, het is haar levenslust. Ze vindt het belangrijk om mensen te inspireren meer groenten en fruit te consumeren en het waarderen van de passie en het vakmanschap erachter. “Als kind werd ik gefascineerd door al die smaken, geuren, en verse producten wanneer ik bij mijn ouders in de winkel of de groothandel was. Die fascinatie zit nog steeds in me. Daarnaast ook het besef dat je via de producten op een of andere manier ook bezig bent met de hele wereld en verbonden bent met de diversiteit ervan.”

Katja’s grootouders waren AGF-groothandelaren in Aken en werkten al sinds de jaren 1920 samen met leveranciers in België en Nederland, waardoor ze een uitgebreid netwerk in drie landen opbouwden. Haar ouders startten in de jaren 1980 met eigen AGF-winkels in Aken en breidden dat uit tot vijf winkels. Katja: “In 2000 besloten we om dit terug te brengen naar één winkel, een topwinkel in het centrum van Aken. Deze werd een begrip in de stad en is twee keer uitgeroepen tot de beste AGF-winkel van Duitsland. Mensen kwamen van heinde en verre om onze producten te kopen. Ik heb het roer van de zaak overgenomen toen mijn ouders ouder werden. Na het overlijden van mijn moeder in 2014 realiseerde ik me dat het in deze tijd best pittig is om een detailhandel in de binnenstad te runnen, zeker als je het niet als familie kunt doen. Daarom heb ik de zaak eind 2015 verkocht.”

Grensgeval
In 2016 begon Katja bij Looye Kwekers als commercieel professional en groeide al snel uit tot accountmanager voor de Duitse retailmarkt. Ze is heel trots op haar bijdrage aan de introductie van de honingtomaat bij Duitse supermarkten. Geboren in Aken voelt ze zich soms meer Nederlands, ze woonde nabij Kerkrade en deed frequent boodschappen over de grens en later volgde ze de Nederlandstalige opleiding aan de Hotelschool in Maastricht. Haar tweetaligheid en begrip van beide culturen zorgen ervoor dat ze een brug kan slaan tussen de Nederlandse en Duitse markten. “Honingtomaten is een beetje mijn ‘baby’ geworden. Als je de Duitse markt wilt veroveren, moet je je meer focussen op de retail. Dit was altijd een uitdaging voor Looye, en ik had het privilege om hen daarbij te helpen.” Na zeven vruchtbare jaren bij Looye maakte Katja onlangs de overstap naar Koppert Cress, waar ze haar ervaring nu toepast op de foodservice-industrie in Duitsland.

Het overbruggen van de Nederlandse en Duitse cultuur in de AGF-sector blijft een uitdaging. Nederlandse marketingpraktijken werken lang niet altijd bij de Duitse consument en is het managen van de verwachting ook altijd een precaire taak. “De Duitse AGF-branche is een stuk conservatiever en hiërarchischer dan in Nederland en ik vind het supermooi om de brug te slaan tussen de kloof in marketing en het maken van afspraken,” aldus Katja. Op die manier wil ze ook bijdragen aan de missie van Koppert Cress: “Change the way we look at food.” Deze bredere kijk op groenten en fruit kan niet alleen de variëteit in het aanbod vergroten, maar ook consumenten bewuster maken van de waarde van deze verse producten in hun dagelijkse voeding. “We moeten samen optrekken om echt impact te maken,” besluit Katja.

Dit artikel verscheen eerder in editie 12, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Koppert Cress
De Poel 1
2681 MB Monster
Tel: +31174242819
[email protected]
www.koppertcress.com