Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
telers vermoeden verband met gebruik insecticide

Onderzoek naar afstoting in komkommerteelt voortgezet

Een groep Nederlandse komkommertelers heeft een rechtszaak aangespannen tegen een groep gewasbeschermingspartijen. Zij vermoeden dat vruchtafstoting en opbrengstderving plaatsvond in hun teelten door gebruik van een insecticide.

Er heeft al onderzoek plaatsgevonden. De telers eisen uitgebreider onderzoek middels een proefopstelling en voorzetting van het deskundigenonderzoek. De rechtbank gaf begin dit jaar al opdracht voor het onderzoek. De Rechtbank Gelderland heeft op 11 december die uitspraak bekrachtigd in een op 18 december gepubliceerde uitspraak.

Het door de telers voorgestelde driefactor-onderzoek is volgens de rechter zinvol. Zelfs nu er tot nu toe geen bewijzen zijn voor een verband met het gebruik van de insecticide kan volgens de rechter niet worden uitgesloten dat er alsnog informatie naar voren komt die de telers kan helpen in hun zaak.

De kosten van het onderzoek hoeven voor de gewasbeschermingspartijen geen probleem te zijn, omdat de telers het voorschot hebben betaald. De gewasbeschermingspartijen hebben volgens de rechter weinig hoeven doen tot nu toe.

Verband met insecticide voorlopig niet duidelijk
De producent van de insecticide ziet geen reden voor vervolgonderzoek. Vruchtafstoting komt al tientallen jaren voor stelt de partij, en het middel waarover het gaat is pas een paar jaar beschikbaar.

Vanuit de groep met gewasbeschermingspartijen, met naast de producent daarin de brancheorganisatie en diverse toeleveranciers, wordt verder de vraag gesteld of extra onderzoek duidelijkheid gaat geven over de oorzaak van de problemen bij de telers. Een argument hierbij is dat in 15 van de 18 gevallen niet onomstotelijk vast gesteld kan worden dat het middel volgens het etiket gebruikt is.

Daarnaast wordt op het toelatingsonderzoek gewezen, waarbij uit uitgevoerde specifieke fytotoxiciteitsproeven en effectiviteitsproeven van het insecticide in de bedekte teelt van komkommer en andere vruchtgroenten geen aanwijzingen naar voren kwamen die wezen op op vruchtafstoting door toepassing van het insecticide.

Het is volgens de gewasbeschermingspartijen waarschijnlijk dat een combinatie van grotendeels onbekende factoren hebben geleid tot de waargenomen vruchtafstoting bij de komkommergewassen. Mogelijk heeft een verstoorde Source-Sink balans in de gewassen een bijdrage heeft geleverd aan de beschreven symptomen.