Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De juiste gegevens op het juiste moment bij de juiste mensen krijgen"

Toen Guillermo DiGiuseppe, teeltmanager bij de Nieuw-Zeelandse zachtfruitteler Season Farms, merkte dat zijn opbrengst negatief werd beïnvloed door hoge zomertemperaturen, ging hij op onderzoek uit.

Hij ontdekte gebieden in de kas waar de bladtemperaturen van de planten oplopen tot wel 35 graden Celsius. Hij wist dat dit plantenstress aangaf, zelfs zonder dat de planten zichtbare tekenen zoals verwelking vertoonden. Hoewel de teelttechnici de luchttemperatuur in de kas maten, was dit geen nauwkeurige weergave van de planttemperatuur. In sommige gevallen vond hij verschillen tussen lucht- en planttemperatuur van wel 7ºC.

Het verhaal werd onlangs gedeeld in de webinar "Vier veelvoorkomende problemen van telers opgelost met digitale agronomie", georganiseerd door WayBeyond.

Season Farms installeerde FarmRoad, de digitale agronomische oplossing van WayBeyond. FarmRoad levert continu plant- en temperatuurgegevens die worden gevisualiseerd als grafieken en warmtekaarten. Op deze manier kon Guillermo de heetste gebieden van de kas zien en stappen ondernemen om het probleem aan te pakken.

De kassen krijten is de normale praktijk van het teeltbedrijf om hoge temperaturen te bestrijden en de lichtinval te reguleren, en voorheen werd het uitgevoerd op een vaste datum aan het begin van de teeltcyclus. Met digitale agronomie kon Guillermo aantonen dat er eerder behoefte was aan krijten vanwege de impact op de teelt. Bijgevolg werd er vroeger gekrijt.

Bij het analyseren van de gegevens na de toepassing concludeerde Guillermo dat het tijdig krijten de plantenstress succesvol verminderde. De planttemperatuur bleef tijdens de heetste dagen in de zomer onder de 30°C, wat resulteerde in een opbrengsttoename van 20-30% en een verbeterde maatsortering. Bovendien werd de intensiteit van het stralingslicht verminderd, zoals blijkt uit de binnen- en buitenstralingsmetingen, wat de waarde van het krijten en de investering van het bedrijf in FarmRoad bevestigde. “Die informatie is zo belangrijk, dit is echt een no-brainer”, zei Guillermo tijdens het webinar.

Klimaatissues en risico op ziekte-uitbraken verminderen
“Ziekte-uitbraken zijn gewoon een realiteit bij het telen in een kas. Telers weten dat het kan gebeuren. De eerste verdedigingslinie is het vermijden van de omstandigheden die tot uitbraken leiden, zoals een goede hygiëne, robuuste teeltpraktijken en gewasbeschermings-middelen, maar als er iets onvoorziens gebeurt, dan moeten telers snel actie ondernemen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan”, zei Lee Kirsopp van WayBeyond.

Hij legde uit hoe de FarmRoad werkt. Het bestaat uit een sensornetwerk, een app die de gegevens verzamelt en een online platform. Het sensornetwerk legt continu meerdere gegevens vast en teelttechnici gebruiken de app om digitaal gegevens over onder meer oogstopbrengst en plantmetingen door te sturen naar het online platform voor visualisatie en analyse.

Lee gaf ook een voorbeeld van hoe FarmRoad wordt ingezet voor ziektepreventie.

Een sporenziekte zoals botrytis vereist een luchtvochtigheid van meer dan 90% voor een langere periode, gekoppeld aan gematigde temperaturen tussen 13 en 23 graden Celsius. Zodra aan deze voorwaarden is voldaan, en de sporen ontkiemen, duurt het ongeveer twee weken voordat ze zichtbaar zijn op de planten.

In het voorbeeld dat Lee gaf, verloor de betreffende teler ongeveer 40% van zijn opbrengst door botrytis, ter waarde van ongeveer $150.000. Door gebruik te maken van de digitale agronomische oplossing kon de teler duidelijk zicht krijgen op wat de precieze oorzaak was van de voortdurende verliezen.

Met behulp van de luchtvochtigheids- en luchttemperatuurgegevens kon de teler zien waar het probleem lag. Er bleken twee momenten te zijn waarop de luchtvochtigheid piekte, terwijl de temperatuur tussen 13 en 23 graden Celsius bleef. Die momenten deden zich voor twee weken voordat de teelttechnicus de botrytis ontdekte. Gewapend met deze nieuwe informatie maakte het bedrijf aanpassingen aan de teeltomgeving en -praktijken.

Bovendien waarschuwde het systeem wanneer de klimaatomstandigheden gunstig werden voor de ziekte, waardoor telers de kans kregen om maatregelen te nemen. Ze gingen dus proactief in plaats van reactief te werk.

Inzet van middelen op het juiste moment
Een van de belangrijkste succesfactoren op een teeltbedrijf is het inzetten van de juiste middelen op de juiste plaats op het juiste moment, hetzij als een preventieve maatregel of als reactie op een gebeurtenis. Teeltmanagers zijn al sterk betrokken bij dit proces, maar het beheren van meerdere teeltlocaties is een voortdurende uitdaging.

Een goed voorbeeld hiervan is het werk van WayBeyond met African Blue, de grootste blauwe bessenteler van Marokko. Ze telen hun fruit in polytunnels in vollegrond en op substraat, en ze gebruiken klimaatbeheersingsmaatregelen voor verwarming en ventilatie.

Een van de behoeften van teeltmanager Aziz El Kahlaoui was het nauwkeurig en op afstand meten van de klimaatomstandigheden om het risico op vorst en ziektes te anticiperen. Tijdens de winter is vorst gebruikelijk in Marokko, maar de enige manier om te bepalen of de gewassen risico lopen, is door naar de teeltlocaties te gaan en ter plaatse metingen uit te voeren. In het geval van African Blue zijn er grote afstanden tussen sommige van de teeltlocaties, soms wel een rit van 45 minuten over onverharde wegen. Dit maakt het hele proces tijds- en arbeidsintensief.

Dus, met behulp van FarmRoad werd African Blue gewaarschuwd wanneer de temperaturen daalden tot vorstrisiconiveaus. Met deze meldingen konden ze ervoor zorgen dat verwarming en ventilatie op tijd werden geactiveerd om de gewassen te beschermen, zonder dat ze zich naar de teeltlocaties hoefden te verplaatsen. Dit bespaarde veel werkuren, onnodige reistijd en brandstofverbruik.

“Vroeger, als er vorst werd voorspeld, moest mijn team zich naar de percelen verplaatsen om handmatig de temperatuur te controleren voordat er een beslissing over een te volgen koers werd genomen. Maar nu, met behulp van meldingen via WhatsApp, kunnen we onze reactie op potentieel vorst- en ziekterisico beter beheren”, zegt Aziz.

Met negen teeltlocaties verspreid over het land, met 350 hectare in het noorden en ongeveer 120 in het zuiden, leidde de bedrijfsgrootte van African Blue tot een gebrek aan zichtbaarheid van de klimaatomstandigheden als geheel.

“We hadden gewasmonitoring nodig die alle gegevenstypen van onze teeltlocaties kon samenbrengen in één platform”, zei Aziz.

Door gebruik te maken van digitale agronomie kan African Blue nu continu meerdere locaties monitoren, klimaatgegevens visualiseren en deze gegevens aan de teelttechnici verstrekken, terwijl het bedrijf ook een totaalbeeld krijgt van de productiviteit.

“Vandaag kan ik zelf een overzicht raadplegen in plaats van naar iedereen rond te bellen om updates te vragen. Ik krijg snelle, nauwkeurige informatie, en dat bespaart me tijd”, besloot Aziz.

Bekijk de volledige webinar hieronder:

Voor meer informatie:
WayBeyond Ltd.
Candida Office Park, 61 Constellation Drive
Auckland 0632 (Nieuw-Zeeland)
Tel: +64 9 415 2380
[email protected]
www.waybeyond.io