Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler moet energiekosten betalen aan buurman die volgens afspraak leverde

Tussen twee kasgroentetelers is kortstondig energie uitgewisseld in het teeltseizoen 2022. Al snel liep het spaak. Facturen werden niet betaald en er ontstond onenigheid over de afspraken. Dit najaar boog de rechter zich over de zaak, waarin de teler die energie geleverd kreeg van de buurman aan het kortste eind trekt.

Het gaat in de zaak om een puntpaprikateler die aardwarmte tot zijn beschikking heeft en bovendien een wkk heeft. Een naastgelegen kas werd verpacht voor een komkommerteelt. De gepachte kas heeft geen eigen nutsvoorzieningen en dus werd een overeenkomst gesloten voor energielevering (elektriciteit, warmte en CO2) door de puntpaprikateler aan de buurman.

Kas wordt de warm
In die overeenkomst komen beide partijen eind 2021 een minimale afname van warmte overeen, zoals gebruikelijk is bij levering van aardwarmte. Na één jaar stopt de overeenkomst met wederzijds goedvinden. Wel krijgt de samenwerking een gerechtelijk staartje na een aangespannen kort geding in het najaar van 2022.

De levering start in december 2021. Facturen worden betaald. Tot mei 2022. Dan stopt de komkommerteler de betaling van de facturen, wijzend op dat er vanaf dat moment geen gas meer gebruikt is.

Vanaf september neemt de temperatuur in de komkommerkas hoog op. Hierdoor mist de komkommerteler oogst, waarvoor men de buurman aan schuldige aanwijst. De gederfde winst wordt begroot op tenminste 180 duizend euro.

Minimale afname i.v.m. aardwarmte
De puntpaprikateler is het er niet mee eens en wijst op de overeengekomen minimale afname. De komkommerteler zou elk jaar in februari aangeven hoeveel warmte men wenste. Daarop kocht de puntpaprikateler vervolgens warmte in.

Tijdens de rechtszitting op 6 september 2023 bij de Rechtbank Den Haag haalt de rechter aan dat de komkommerteler uitleg heeft gekregen over de reden voor de afspraken over minimale warmteafname. De komkommerteler zou tot en met april warmte van de wkk krijgen omdat de puntpaprikateler dan zelf de aardwarmte nodig had. De puntpaprikateler zou op de warmtelevering aan de buurman in de wintermaanden toeleggen, maar dit terugverdienen in de zomermaanden als de aardwarmtebron overcapaciteit heeft.

Facturen moeten alsnog betaald
Zowel de puntpaprikateler als de komkommerteler eisen geld, van elkaar. Beide partijen schakelende ook specialisten in om naar de overeenkomst en de berekeningen voor energielevering te kijken. De overeenkomst is nooit ondertekend, maar de rechter stelt dat de komkommerteler wel wel met de afspraken instemde door in het begin de facturen te betalen.

Over het punt van de schade aan de oogst van de komkommerteler is de rechter kort. Te weinig bewijs en bovendien had de kas een klimaatcomputer waarmee de temperatuur geregeld kon worden.

De komkommerteler moet van de rechter uiteindelijk ruim 9,5 duizend euro aan de buurman die voor energielevering zorgde betalen. De puntpaprikateler moet met dat bedrag een navordering van de belastingdienst voor energiebelasting en Opslag Duurzame Energie betalen.

De komkommerteler moet ook nog ruim 40 duizend euro aan openstaande facturen betalen en proceskosten betalen.