Met een aandeel van 34% was tomaat ook in 2022/23 de belangrijkste biologische kasgroente in Almería, zo blijkt uit gegevens van het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten. Trostomaat nam 48% voor zijn rekening en stak daarbij voor het eerst cherrytomaat voorbij.
"De oogst van biologische trostomaten komt dit jaar later op gang, maar dat geldt eigenlijk voor zowat alle kasgroenten in Almería", zegt Emilio López van het familiebedrijf Caña y Retama, gespecialiseerd in de biologische teelt van trostomaten.
"We hebben kassen in La Cañada en in Retamar. Zo kunnen we wat spelen met de temperaturen en de aanplant organiseren op twee verschillende momenten. In Retamar is het een paar graden frisser dan in La Cañada, dus daar kunnen we iets eerder beginnen. We zijn er zelfs zoals altijd te werk gegaan: aanplant begin augustus en eerste oogst tussen 15 en 20 oktober. Maar in La Cañada is alles wat opgeschoven. Naar het schijnt hebben de kwekerijen zelf ook problemen gehad en hebben ze meer tijd nodig gehad om de planten klaar te hebben."
"In de toeleveringsketen zijn we natuurlijk allemaal afhankelijk van elkaar", zegt Emilio. "Op het moment dat één schakel faalt, beginnen alle andere vertraging op te lopen. En 10 dagen later planten betekent niet altijd 10 dagen later oogsten, want als de kou zijn intrede doet, vertragen de planten ook hun groei. Kijk, momenteel zijn er in La Cañada kassen die nog altijd niet aan het oogsten zijn."
Steeds meer biologische tomatenteelt in Almería
Vorig seizoen bedroeg de omzet van biologische tomaten een vijfde van de omzet van het conventionele product, zo blijkt uit gegevens van de Andalusische overheid. Het toont het economische belang aan van deze teelt.
"De biologische teelt van tomaten doet het goed om verschillende redenen. Ten eerste is er de iets langere teeltcyclus dan die van conventionele tomaat. Dus kun je iets langer op de markt blijven. Daarnaast zijn de prijzen meestal ook veel stabieler. In koude periodes, waarin de opbrengst afneemt, kan de conventionele tomaat wel eens hogere prijzen halen dan de biologische variant, maar over het algemeen zijn de prijzen veel volatieler. Ze kunnen sterk stijgen, maar ook weer even hard dalen."
"Een paar jaar geleden waren er nog zeer weinig gewasbeschermingsmiddelen voor de biologische teelt, maar nu zijn meerdere bedrijven producten voor de biologische en zero residu teelt aan het ontwikkelen. Deze producten worden steeds meer gebruikt, zelfs in de conventionele teelt, omdat ze geen weerstand creëren onder de plagen en omdat ze geen problemen veroorzaken met de MRL's. Bovendien zijn ze al net zo effectief als de producten voor conventionele teelt."
"Er zal natuurlijk ook altijd conventionele tomatenteelt zijn, omdat niet alle telers zich willen of kunnen aanpassen aan de protocollen en teeltpraktijken voor bemesting of bodemdesinfectie die vereist zijn om gecertificeerd te worden als biologisch. Iedereen kan evenwel conventioneel telen. En dat kan tegen lagere kosten, zoals duidelijk blijkt in Marokko. Biologische teelt blijft dus iets speciaals en dit is een voordeel dat we moeten benutten."
Voor meer informatie:
Caña y Retama
Cortijo el Malagueño 10
04120 La Cañada (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 292 228
[email protected]
https://cayre.es