Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kansen en uitdagingen voor vertical farming in het Midden-Oosten

"We zijn vaak bezig om het voedseltekort in de wereld op te lossen. Zo neemt de vraag naar voedsel in 2050 met 70% toe. Niemand is echter bezig waar dit moet gebeuren. Het is ook geen evenwichtig probleem, want de wereldbevolking groeit in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika. Daarentegen is de verwachting dat de groei van de wereldbevolking op de rest van wereld stabiel wordt en krimpt. Waar de bevolking groeit, is er een water- en voedseltekort en economische onzekerheid," zei Sky Kurtz, oprichter en CEO van Pure Harvest tijdens een panel op de World Agri-Tech Innovation Summit eind vorig jaar.

"In eerste instantie introduceerden we complexe technologie in het rijke segment van de markt. Hiermee wilde we laten zien wat de mogelijkheden zijn van CEA. CEA is een vorm van binnenteelt waar gewassen die lang houdbaar zijn geteeld worden met hydroponische, aeroponische of aquaponische systemen. Na verloop van tijd is het idee ontstaan om de kapitaaluitgaven (CapEx) te verlagen door eenvoudiger techniek te gebruiken. Daarmee zijn de producten wel kwalitatief minder maar passen daardoor wel beter bij een andere bevolkingsgroep.

Henry Gordon-Smith, oprichter en CEO van Agritecture, was leider van een panel dat gaat over "Controlled Environment Agriculture (CEA) benutten binnen de complexe water-energie-voedsel kringloop". Hij zorgde ervoor dat de deelnemers wakker bleven met enkele prikkelende vragen over ontzilting, de energievraag rond vertical farms en meer. Samen met hem op het podium stonden Alexei Levene, medeoprichter en CCO van Desolenator, Khadija Hasan, oprichter en CEO van KRISPR, Feras Al Soufi, algemeen directeur van Bustanica, Emirates Crop One, en Ryan Lefers, medeoprichter en CEO van RedSea.

De opkomst van hernieuwbare energie
In zijn betoog over de verbetering van de energievoorziening in de Verenigde Arabische Emiraten merkte Sky op dat 'het meer om water gaat dan om energie'. Volgens hem is energie in het Midden-Oosten in overvloed aanwezig en in toenemende mate hernieuwbaar. Pure Harvest heeft zonne-installaties van 2 cent KW/h en is daarmee één van de top 10 zonne-installaties in de regio.

Een kerncentrale van Pure Harvest levert slechts 25% van zijn capaciteit, wat tekort in het energieaanbod betekent. Sky stelt dat ze in het stadium zitten dat kernenergie hernieuwbaar is of een gunstige energiebron is. Voedsel moet worden geteeld binnen 4000 mijl van de evenaar met een overvloed aan licht en ruimte.

"Wanneer je kijkt naar de input voor tuinbouw en vervolgens naar de opbrengst dan is dat positief in alle drie de delen van de wereld. Het gaat erom dat je de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt, oplost. Daarvoor zijn techniek en hernieuwbare energiebronnen nodig. We verminderen import uit Europa wat zorgt voor een grote CO2-uitstoot."

Geven consumenten om het Nexus-aspect?
Khadija Hasan, oprichter en CEO van KRISPR, startte ongeveer twee jaar geleden haar eigen vertical farm. Naar aanleiding van een eerdere proef is tot nu toe de focus vooral gericht om meer controle te krijgen over de warmteproductie en het energieverbruik van de lampen. In Dubia is alleen energie uit het net beschikbaar en kunnen ze (nog) geen gebruik maken van andere energiebronnen. Water is voor KRISPR vergeleken met Bustanica qua kosten geen echt probleem. Dit komt omdat het op het teeltbedrijf wordt gerecirculeerd, waardoor energie het grootste deel van de operationele kosten vormt.

"In het begin was het uitgangspunt dat consumenten duurzame producten waarderen. Nu we op de markt opereren kunnen we concluderen dat consumenten lekkere producten belangrijker vinden. Duurzaamheid speelt geen rol bij de consument, maar wel bij tuinders. Dat is wat ik opmerk wanneer ik met internationale tuinders praat," vertelt Khadija.

Toch is het belangrijk om door te zetten om duurzame groenten aan te bieden aan consumenten omdat ze in de toekomst duurzame producten wel belangrijk kunnen gaan vinden als gevolg van klimaatverandering.

Volgens Feras Al Soufi, algemeen directeur bij Crop.One, bewijst Bustanica dat groenten met een lange houdbaarheid indoors kunnen geteeld worden. Volgens Sky concurreerde Pure Harvest in 2016 met lokale teelt die van minder kwaliteit was. Groenten die indoors geteeld worden, zijn kwalitatief goed.

"Uniek aan deze regio is de grote diversiteit van de markt. Het is een uitdaging om de markt te betreden omdat mensen moeite hebben om marketingboodschappen te begrijpen. Dat vormt een belemmering voor nieuwe partijen om continuïteit te waarborgen en winst te maken."


Sky Kurtz

Een balans vinden tussen kasgroei, minder waterverbruik en CO2-uitstoot
"In warme en hete klimaten is glastuinbouw toegenomen. We hebben gekeken hoe we dat klimaatvriendelijker kunnen maken en minder uitdagend voor tuinders. Centraal staat het omgaan met hitte, koelsystemen en het op temperatuur houden van de teeltomgeving," zegt Ryan Lefers, medeoprichter en CEO van RedSea.

RedSea richt zich op IRIS dat de hitte van de zon blokkeert zodat er minder water en energie nodig is om het systeem optimaal te houden. Het bedrijf werkt met brak water uit de regio en gebruikt dat voor koeling.

Waterbesparingen omgezet in energiebesparingen
Feras Al Soufi, algemeen directeur van Bustanica, legt uit dat waterbesparingen automatisch worden omgezet in energiebesparingen. In een volgende indoor farm kan Crop One overschakelen op rendabele gewassen en gemengde tuinbouw.

Het is bijzonder om te zien dat elke teler zijn eigen manier vindt om waarde toe te voegen aan de markt in het Midden-Oosten.

Maar is het een 'bedreiging' of een 'kans' wanneer vertical farms groenten van lagere kwaliteit telen die geschikt zijn voor andere bevolkingsgroepen? Dat moet de toekomst uitwijzen.

Voor meer informatie:
World Agri-Tech Innovation Summit
Tel.: +44 1273 789989
[email protected]
https://worldagritechdubai.com