Het teeltbedrijf van Dario Gallo in de Zuid-Italiaanse provincie Salerno teelt sinds enkele jaren aardbeien in microtunnels op substraat van kokos en perliet.
"Eind 2016 zijn we begonnen met 15.000 planten voor een opbrengst van 60 ton aardbeien van eind juni tot eind oktober. Vandaag de dag hebben we 150.000 planten op een totaal van 5 hectare. Daar komt volgend jaar nog een hectare bij. Dat zal ons totaal op 220.000 planten brengen.
We hebben al verschillende variëteiten getest en geteeld, maar op dit moment kiezen we resoluut voor de Portola-aardbei. Ik word in de teelt ondersteund met de technische kennis van Maurizio Verderame en Alessia Conte. De consument in Italië kan genieten van verse, lokaal geteelde en nikkelvrije aardbeien. In de teelt worden geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en de aardbeien zijn nergens anders zo zoet", vertelt de jonge eigenaar Dario Gallo, die eraan toevoegt dat een zonnepanelenpark van 3,5 KW zorgt voor de energie van het bedrijf.
(Foto afkomstig van een bedrijfsvideo - Bron: youtube.com)
"We telen de aardbeien in zakken van kokos en perliet, waarin een oplossing van water en mest wordt geïnjecteerd. Dankzij precisieteelt hebben we het verbruik van water en voedselstoffen kunnen verminderen en toch de productiviteit opkrikken", vervolgt Gallo. "In de toekomst willen we ook nog andere rassen telen en een hightech kas met een modern fertigatiesysteem bouwen om meer planten op eenzelfde oppervlak te kunnen telen."
"Dit jaar zijn onze aardbeien allemaal in Italië op de markt gebracht. De prijzen zijn nu licht gestegen als gevolg van het tekort aan aardbeien door de invloed van het weer op de teelt. Maar van begin september tot begin oktober, een hele maand lang, waren ze gekelderd als gevolg van overvloedige volumes uit Trentino en de streek rond Verona."
Dario is de zoon van een fruitteler. Zijn vader Raffaele, die hem nog bijstaat, heeft jarenlang gewerkt in een coöperatie die zachtfruit teelde en verwerkte, maar ondertussen failliet is gegaan.
De jonge teler weet dus heel goed welke gevaren er op de loer liggen in de tuinbouwsector. "Klimaatverandering is dé grote uitdaging. Het is onmogelijk geworden om een mooi uitgekiende planning op te stellen. Met de behoorlijk hoge temperaturen van de voorbije weken kon er nog een tijdje worden doorgegaan met de oogst. Het moment is ideaal voor de afzet nu. De aardbeien zijn goud waard!" Een andere belangrijke uitdaging zijn de stijgende kosten.
Voor meer informatie:
Dario Gallo
Azienda Agricola Dario Gallo
Via Tempa, 6
84033 Montesano sulla Marcellana (Salerno) - Italia
Tel: +39 348 079 3129