"Elektriciteit is een belangrijk obstakel in vertical farming; het gaat meestal om circa 70% van de bedrijfskosten. We vonden dit intrigerend en besloten dit te onderzoeken," aldus Ahmad Mohseni, medeoprichter van FlexFarming.
FlexFarming, een indoorteeltbedrijf, heeft als doel om de eerste aardbeienteler zonder uitstoot in het Verenigd Koninkrijk te worden. Het bedrijf werkt samen met belanghebbenden in de hele toeleveringsketen, implementeert digitale systemen en vormt zakelijke partnerschappen om een zeer efficiënt teeltsysteem te ontwikkelen.
FlexFarming is ontstaan uit een zoektocht naar het overwinnen van barrières voor duurzame aardbeienteelt en is in 2020 begonnen met proeven met het telen van klasse I aardbeien. Vervolgens ontwikkelde het bedrijf het concept 'Farm as a Battery' (FAB), waarbij het 2,5 miljoen pond aan financiering veiligstelde om een teeltfaciliteit voor aardbeien van 10 ton te bouwen en dit innovatieve concept te bewijzen.
"We hebben ons concept getest in een vertical farm van ongeveer 500 m2 met een capaciteit van 10 ton. Het project werd zo groot dat we een aparte entiteit hebben opgericht: FlexFarming," legt Ahmad uit.
Efficiëntie verbeteren door herverdeling van energie
Als CEO van Brits Energy richt Ahmad zich op het leveren van datagestuurde oplossingen voor verbeterde energie-efficiëntie, energie-inkoopstrategie, slimme gebouwbeheersystemen en geautomatiseerde gedistribueerde opwekkingssystemen. Ahmad benadrukt dat het verbeteren van energie-efficiëntie verder gaat dan het verlagen van de belasting. Een flexibele vraag vergroot de veerkracht van het systeem, verlaagt de kosten en vermindert de CO2-uitstoot.
"In vertical farming heb je volledige controle over het energieprofiel van het gebouw, dus waarom zou je geen voorspelling implementeren voor de energiebelasting? Dit verlaagt de kosten met 30%. Zo kunnen we een bewolkte dag simuleren wanneer de elektriciteitsprijzen hoger zijn, waardoor het elektriciteitsverbruik daalt. Als de prijzen dalen, simuleren we weer een zonnige dag," zegt Ahmad. "Schommelingen in de elektriciteitsprijs kunnen worden vertaald naar de weersschommelingen waar de farm al aan gewend is."
Vertical farms als flexibele belasting
Het concept "Farm as a Battery" van FlexFarming is gebaseerd op het feit dat het Britse elektriciteitsnet al verzadigd is, waardoor verdere opwekkingscapaciteit beperkt is. Als antwoord hierop stelt FlexFarming een geïntegreerd model voor waarbij de energieopwekkende entiteit en de vertical farm één geheel vormen. De vertical farm fungeert als flexibele belasting, om een eventueel overaanbod te compenseren.
De centrale vraag die Ahmad stelt is: waarom slaan we energie niet op in fruit? In plaats van op batterijen te vertrouwen, kan de energie die is opgeslagen worden gebruikt in het teeltbedrijf en kan het overschot aan energie worden opgeslagen in fruit, wat een unieke afnamemogelijkheid biedt.
FlexFarming is momenteel bezig met de ontwikkeling van zijn bedrijfsmodellen en verschillende entiteiten tonen interesse in het model. Het bedrijf is bezig met het ontwerpen van zijn eerste teeltfaciliteit, met als doel om deze in 2026 opgeschaald te hebben, ondanks uitdagingen in de sector, zoals hoge inflatie, hoge rentetarieven en recente sluitingen van vertical farms.
"Gezien de recente mislukkingen zijn investeerders in gaan zien dat innovatie niet alleen in technologische vooruitgang zit, maar ook in een duurzaam en veerkrachtig bedrijfsmodel. Verticale teelt is een convergentie van cleantech en agritech, waarbij belanghebbenden uit beide sectoren effectief moeten samenwerken."
Voor meer informatie:
Ahmad Mohseni
FlexFarming
[email protected]
https://flexfarming.co.uk