In 2024 gaat de Europese Commissie 185,9 miljoen euro uitgeven in de promotie van agrifoodproducten in de EU en wereldwijd. Het werkprogramma 2024 voor afzetbevorderingsbeleid, wat door de Commissie is goedgekeurd, geeft richting aan de besteding van het bedrag. Het programma richt zich op het aanboren van nieuwe markten, rekening houden met de politieke prioriteiten, een analyse van de verwachte uitvoer naar bestaande en opkomende markten, en bijdragen van belanghebbenden.
Het bedrag voor de campagnes in 2024 wordt verdeeld in 81,3 miljoen en 85,1 miljoen euro. Het eerste bedrag is bedoeld voor de interne markt van de EU en het tweede bedrag voor derde landen. De landen China, Japan, Zuid-Korea, Singapore en Noord-Amerika zijn de belangrijkste doelgroepen. Het Verenigd Koninkrijk blijft met een aandeel van meer dan 20% van de uitvoer de belangrijkste exportmarkt van de de 27 EU-landen op het gebied van agrovoedingsproducten.
De Europese Commissie cofinanciert tot 80% van de geselecteerde projecten die door particuliere ondernemers worden ingediend en voert ook haar eigen communicatiecampagnes in derde landen. Dit soort activiteiten kunnen de deelname aan handelsbeurzen voor agrovoedingsmiddelen, de organisatie van bedrijfsdelegaties naar derde landen en de ontwikkeling van handboeken voor markttoegang voor exporteurs omvatten.
De in 2024 geselecteerde afzetbevorderingscampagnes zullen naar verwachting betrekking hebben op producten van duurzame landbouwpraktijken die bijdragen tot het verminderen van de afhankelijkheid van pesticiden en antimicrobiële stoffen, het minimaliseren van bemesting en waterverontreiniging, het verminderen van broeikasgasemissies, het verbeteren van de biologische landbouw en het verbeteren van het dierenwelzijn. Er zal specifiek 62 miljoen euro worden toegewezen aan dergelijke duurzaam geproduceerde agrovoedingsproducten, en 42 miljoen euro daarvan is voor biologische producten. Een van de verwachte resultaten is een verdere verbetering van de herkenning van het EU-logo voor biologische producten door Europese consumenten en van de consumptie van biologische producten, in overeenstemming met het EU-actieplan voor biologische productie.
Een andere doelstelling is meer bekendheid te geven aan de kwaliteitsregelingen van de EU en aan producten die zijn geregistreerd als beschermde oorsprongsbenaming (BOB), beschermde geografische aanduiding (BGA) en gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS). Momenteel worden meer dan 3500 namen van agrovoedingsproducten en dranken beschermd, waardoor consumenten er zeker van kunnen zijn dat het om authentieke producten gaat en dat het culturele en culinaire erfgoed van de EU wordt behouden.
Het bevorderen van de consumptie van vers fruit en verse groenten voor een evenwichtig voedingspatroon blijft ook essentieel in het afzetbevorderingsbeleid van de EU. Uit de recentste evaluatie van de uitvoering van het programma blijkt dat groenten en fruit de belangrijkste productcategorie is die profiteert van de medefinanciering van het afzetbevorderingsbeleid van de EU: tussen 2016 en 2019 lag het totale jaarlijkse budget voor het afzetbevorderingsbeleid tussen 19% en 30%. In het werkprogramma voor 2024 wordt meer dan 18 miljoen euro uitgetrokken voor de afzetbevordering van vers fruit en verse groenten. Dit neemt niet weg dat de financiering van de campagnes voor deze producten ook nog uit de rest van het budget voor afzetbevordering kan komen. Afzetbevorderingsacties gericht op consumenten op de interne markt moeten verwijzen naar en in overeenstemming zijn met de voedingsrichtsnoeren van de betrokken lidstaat of lidstaten.
De oproepen tot het indienen van voorstellen voor de campagnes voor 2024 lopen van 18 januari tot en met 14 mei 2024. Zij worden georganiseerd door het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek. Een veelheid aan organisaties, zoals brancheorganisaties, producentenorganisaties en instanties die agrovoeding promoten, kan een financieringsaanvraag indienen en een voorstel inzenden. Zogeheten “monoprogramma's” kunnen worden ingediend door een of meer organisaties uit hetzelfde EU-land, terwijl “multiprogramma's” door ten minste twee nationale organisaties uit ten minste twee lidstaten of door een of meer Europese organisaties moeten worden ingediend. Op de website van het agentschap staat een kaart met alle campagnes die op dit moment in de wereld worden gevoerd.
Op 31 januari en 1 februari 2024 is er in Brussel en online een informatiedag. Daar worden de subsidiabiliteits- en toekenningscriteria en de ervaringen van begunstigden van gefinancierde programma's verder toegelicht en de contacten tussen potentiële projectpartners vergemakkelijkt.
Bron: Europese Commissie