Bart Pijnenburg nieuwe voorzitter LTO Multifunctionele Landbouw

LTO Multifunctionele Landbouw heeft vanaf 1 januari een nieuwe voorzitter: genaamd Bart Pijnenburg. Bart is eigenaar van tuinderij ‘Tuin de Es’. Bij LTO Nederland vertelt hij daar meer over.


Bart Pijnenburg.

Wat is jouw achtergrond binnen de multifunctionele landbouw (MFL)?
"Sinds 2012 runnen mijn vrouw Daniella de Winter en ik Tuin de Es in Haaren, in de stedendriehoek Den Bosch, Tilburg, Eindhoven. Naast de teelt van biologische groente bieden we dagbesteding aan ouderen met dementie en mensen met een psychiatrische aandoening. We hebben een winkel waar we onze groente verkopen en elke vrijdagochtend sta ik op de boerenmarkt van Den Bosch. Wij ontvangen regelmatig gasten op de tuinderij die we diverse bereidingen van onze groente laten proeven."

"Uiteraard vertellen we dan het verhaal over Goed Eten; lekker, gezond en met een lage footprint. Sinds 2022 is Tuin de Es ook demobedrijf Duurzame landbouw. Tussen 2003 en 2013 was ik zelfstandig adviseur plattelandsontwikkeling. Tijdens die periode heb ik kennis mogen maken met vele ‘helden’ in de Multifunctionele Landbouw. Zij hebben mij geïnspireerd om zelf met multifunctionele activiteiten aan de slag te gaan. Afgelopen jaren was ik bestuurlijk actief in de MFL; als bestuurslid bij de Federatie Landbouw en Zorg en in de Sectorcommissie MFL voor ZLTO."

Wat is jouw motivatie als nieuwe voorzitter MFL?
"Het gaat goed met MFL in Nederland. Ik heb veel waardering voor al die boeren en tuinders die naast de productie van voedsel een maatschappelijke taak op zich nemen en inspelen op vragen uit hun omgeving. Afgelopen 10 jaar heeft er een enorme professionaliseringsslag plaatsgevonden in de sector. We worden serieus genomen en men weet ons te vinden. Er is nog veel potentie voor verdere groei. Nieuwe takken van sport dienen zich aan; zie de laatste column van mijn voorganger Arjen Monteny die schrijft over onderwijs, energie-oplossingen en wonen op het boerenerf. Ik wil graag, met de vakgroep, met MFL ondernemers en met het brede bestuurlijke netwerk helpen om dat in goede banen te leiden."

Wat wil je graag bereiken voor de multifunctionele landbouw?
"Uiteraard blijven er genoeg uitdagingen. Met name op het vlak van ruimtelijke ordening valt er nog veel te winnen. Maar ik ben ook duidelijk van mening dat niet overal alles moet kunnen in het buitengebied. Daarop aansluitend; ik zie het ook als mijn taak om boeren en tuinders uit te dagen om te onderzoeken wat zij (verder) kunnen bijdragen aan meer kwaliteit in hun omgeving of andere maatschappelijke opgaven."

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.