Minister Adema wil snel verder met reductie in gebruik van glyfosaat

Nu de Europese Commissie aangekondigd heeft om het voorstel om de Europese toelating van glyfosaat als werkzame stof met 10 jaar te verlengen door te zetten, wil minister Adema snel in kaart brengen hoe het gebruik van glyfosaat in Nederland verder gereduceerd kan worden. Dat schrijft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.

Adema is met Wageningen University & Research in overleg om voor de zomer 2024 een analyse op te leveren voor welke teelten het gebruik van glyfosaat noodzakelijk is in het kader van de voedselproductie en waarvoor geen alternatieven zijn, en waar het gebruik van glyfosaat kan worden gereduceerd.

Daarnaast zet de minister een aantal acties in gang die er toe leiden dat er snel meer duidelijkheid komt over de gevolgen voor glyfosaat in relatie tot de ziekte van Parkinson. Er wordt gesproken met het RIVM over mogelijkheden van een specifiek wetenschappelijk onderzoek te starten naar de mogelijke relatie tussen glyfosaat en het ontstaan van Parkinson. Dit onderzoek levert over 3 tot 5 jaar gegevens op, waarmee een causaal verband tussen stof en ziekte aangetoond, dan wel uitgesloten kan worden.

Het RIVM wordt gevraagd om ook de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en het Ctgb bij de onderzoeksopzet te betrekken. Als op enig moment uit onderzoek blijkt dat glyfosaat niet veilig is en er directe risico’s zijn, dan zullen lidstaten en de Europese Commissie directe actie ondernemen en beschermende maatregelen nemen. Dat is in een Europese verordening vastgelegd, stelt Adema. In Nederland zullen middelen op basis van glyfosaat dan per direct worden ingetrokken door het Ctgb.

Het RIVM voert al een meerjarig onderzoek uit naar gezondheidseffecten van gewasbeschermingsmiddelen in de breedte op omwonenden en agrarische ondernemers en naar neurologische aandoeningen in het bijzonder. Het project betreft een breed consortiumonderzoek met verschillende nationale en internationale partijen. Deze studie loopt van 2023 tot en met 2030.

Het RIVM zal de Europese Commissie steeds op de hoogte houden van de bevindingen. Nederland ondersteunt de EFSA ook bij het ontwikkelen van nieuwe testprotocollen om specifieke neurodegeneratieve effecten van gewasbeschermingsmiddelen in kaart te brengen en te kunnen beoordelen.

Klik hier voor de brief.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.