Früchte Eder :

"Deze winter slatekort in Duitsland?"

Begin november begon voor Früchte Eder uit het Duitse Kirchham/Tutting de seizoenswissel met paprika's uit Spanje, die ze eerder uit België en Nederland haalden. "De kwaliteit is nog steeds erg goed, omdat de planten nog vrij jong zijn. Het zijn kasproducten uit Almería", zegt algemeen directeur Robert Eder.

Prijsverhogingen van 0,40 tot 0,50 €/kg
De vraag is nog steeds goed. "Paprika's zijn een van de best verkopende producten na tomaten en komkommers. We verkopen vooral rode en gele paprika's, gevolgd door groene en oranje. We bieden alleen de maat GG aan, die overeenkomt met een gewicht van ongeveer 220 gram en gemiddeld de meest populaire maat is in Duitsland. Een tekort wordt tot nu toe niet verwacht, maar de situatie kan aanzienlijk veranderen door de verhoging van de toltarieven vanaf december", vermoedt Eder.

"De huidige prijssituatie is hetzelfde als in voorgaande jaren: rode paprika's kosten tussen € 2,20 en 2,30/kg, gele en groene paprika's kosten € 2,00/kg. Vanaf december moet de tol worden doorberekend, wat ongeveer 0,40 tot 0,50 euro per kilo extra zal betekenen. Dit zal zo'n beetje de hele sector treffen, inclusief de retail en groothandelaren. Voor marktspelers zoals wij zal het vanaf volgend jaar nog moeilijker worden omdat er extra tol zal worden geheven op kleinere bestelwagens tot vijf ton."

Kwaliteitsproblemen met sla in de winter
Hij ziet momenteel grote problemen met sla uit Frankrijk. "In Frankrijk zijn de transportkosten bijna verdubbeld. Omdat de producten uit Frankrijk op dit moment zo duur zijn, moeten we producten uit Italië inkopen. De kwaliteit van Italiaanse producten neigt rond Kerst achteruit te gaan. Het is nog maar de vraag of Franse sla überhaupt nog verkrijgbaar zal zijn. Duitsland als geheel zal dus waarschijnlijk een inkoopprobleem hebben met sla in de winter." Franse sla is ongeveer een derde duurder dan Italiaanse salades, maar de kwaliteit is beter. "Franse transporteurs vragen aanzienlijk meer dan Italiaanse. De prijsspiraal die twee jaar geleden werd aangekondigd, is nu voelbaar."

Eder constateert ook een groeiende ontevredenheid onder werknemers. "Er is veel veranderd sinds Corona. Mensen hebben de indruk dat ze van de staat kunnen blijven leven of ze zijn niet meer in staat om fatsoenlijk te werken na twee jaar pandemie. Daarnaast is het ook de vraag hoeveel mensen nog bereid zijn om om 3 uur 's nachts te beginnen met werken of om in de kou te werken, zoals bijvoorbeeld in de groothandel. De afgelopen twee jaar waren het eigenlijk de werknemers die de markt bepaalden. We hebben dus geen andere keuze dan alle potentiële werknemers aan te nemen, of ze nu jong of oud zijn."

Voor meer informatie:
Robert Eder
Früchte Eder GmbH
Simbacher Str. 11 c
D-94148 Kirchham/Tutting, Duitsland
Tel.: +49 (0) 85 33918900
info@fruechte-eder.de
https://www.fruechte-eder.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.