rem op arbeidsmigratie gevaar voor glastuinbouw

"Het Westland heeft een probleem en dat hebben ze volledig aan zichzelf te wijten"

Meerdere politieke partijen wijzen in hun verkiezingscampagnes op het terugschroeven van de komst van arbeidsmigranten naar Nederland. Voor de tuinbouw zou dat 'een levensgroot probleem' zijn, stellen oud-tuinder en historicus Jaap van Duijn en woningmarktexpert Pieter Boelhouwer in het Algemeen Dagblad.

In het artikel ligt de nadruk op de Westlandse situatie, waar huisvesting voor arbeidsmigranten zeer moeizaam gerealiseerd wordt. "Het Westland heeft een probleem en dat hebben ze volledig aan zichzelf te wijten", aldus Boelhouwer in de krant.

Ingrijpende veranderingen in de tuinbouw zijn volgens Van Duijn onvermijdelijk. "Vroeger had Westland het voordeel van goede grond, relatief veel zonuren en een nabije afzetmarkt in Den Haag. De tuinbouw is echter allang niet meer grondgebonden en dankzij de klimaatbeheersing kunnen moderne kassen overal staan. Het ligt voor de hand dat je de tuinbouwproductie brengt naar de plek waar de afzetmarkt is en de arbeidskrachten wonen. Die ontwikkeling is ook al zichtbaar. In het Westland wordt het kassengebied steeds kleiner, terwijl de grote tuinbouwbedrijven in tal van landen hun vleugels uitslaan. Ik weet niet of hier over vijfentwintig jaar nog kassen zijn."

Bron: Algemeen Dagblad (€)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.