Invasie van tomaatmineermot probleem voor Kazachstaanse telers

De Zuid-Amerikaanse tomaatmineermot is een hoofdpijndossier geworden voor telers in de zuidelijke regio's van Kazachstan, wat heeft geleid tot een teleurstellend seizoen met een verminderde oogst van smaakvolle kastomaten. De plaag kwam zeven jaar geleden Kazachstan binnen via Shymkent, de grootste stad in Kazachstan. Het verspreidde zich later naar de regio's Almaty, Kyzylorda, Turkestan en Zhambyl, waarbij niet alleen de teelt tomaten maar ook aubergines, paprika's en aardappelen schade opliepen door de plaag.

Conventionele gewasbeschermingsmiddelen blijken ineffectief omdat de mot zich verstopt in vruchten en bladeren. Veel telers verwaarlozen de juiste behandelingsplannen, waardoor de ooit voedzame producten veranderen in een "giftige bom". Effectieve maatregelen zijn het gebruik van feromoonvallen, bio-preparaten en het verbranden van aangetaste planten.

Wetenschappers waarschuwen dat zonder gezamenlijke inspanningen van telers de hele tomatenoogst in gevaar is. De situatie bedreigt ook de markt, aangezien import geen duurzame oplossing is vanwege het risico op besmetting van lokale teeltbedrijven.

Bron: time.kz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.