"Onderhoudsbeurt met pipepaint eenvoudiger dan gedacht"

Groot onderhoud verwarmingsbuizen bij tomatenteler

Na twintig jaar waren de verwarmingsbuizen op tomatenkwekerij Jansen Hoeven toe aan een grondige opknapbeurt. ‘We waren al bezig met de teeltwisseling, toen ik een artikel las over PipePaint’, vertelt Carlos Jansen. ‘Na een telefoontje met de toeleverancier hadden we het de volgende dag al in huis. Het resultaat is fantastisch, de buizen zien er weer uit als nieuw.’

Tomatenkwekerij Jansen Hoeven teelt losse ronde tomaten, die via telersvereniging Oxin Growers hun weg vinden naar de markt. De 8 hectare kassen en het 51 mm verwarmingsnet zijn 20 jaar oud. Onlangs kregen de verwarmingsbuizen hun eerste grote onderhoudsbeurt met PipePaint van Lumiforte.

Lang uitgesteld
“We hebben het onderhoud veel te lang voor ons uit geschoven, hoofdzakelijk omdat we er een verkeerd beeld bij hadden”, geeft Carlos ruiterlijk toe. “Pijpen verven was vroeger zeer onaangenaam werk met gezondheidsrisico’s. Het vooruitzicht om gehuld in beschermende pakken en gelaatsmaskers kilometers aan 51 mm pijpen met een giftige coating te moeten behandelen en droogstoken, was niet erg aantrekkelijk.”

Gelukkig is dat beeld achterhaald. Dat ontdekte de jonge ondernemer in november 2022, toen hij in een nieuwsbrief las over PipePaint. Deze watergedragen coating droogt al bij lagere temperaturen en geeft geen giftige dampen af. Bovendien levert PipePaint lichtwinst op in de kas en verbetert het de warmteafgifte van de buizen. “Daar wilde ik heel snel mee aan de slag gaan, want we waren net begonnen aan de teeltwisseling”, zegt de teler ten overvloede.

Eindelijk aan de slag
Jansen belde zijn toeleverancier Klep Agro, die het product uit voorraad kon leveren. De volgende dag had de kwekerij de benodigde verf in huis, inclusief rollers en verfhandschoenen om de coating efficiënt en gebruiksvriendelijk aan te brengen. Eerst echter moesten de buizen gereinigd worden, want van de oorspronkelijke verflaag was nauwelijks meer iets te bekennen.

“De pijpen zagen bruin van de roest”, vervolgt Carlos. “Ik had nog een rol kippengaas liggen en daarvan hebben we geïmproviseerde schuursponzen gemaakt. Eén ploeg medewerkers schuurde en veegde de buizen schoon, de tweede ploeg kwam er met PipePaint en verfhandschoenen achteraan om een egale, dekkende coating aan te brengen. Het liep als een trein.”

Twee etappes
Tijdens de teeltwisseling zijn alle verwarmingsbuizen langs de gevels en alle groeibuizen in de plantrijen op deze wijze behandeld. Omdat de medewerkers niet werden gehinderd door gewassen en gewasdraden, zat de vaart er goed in. De buisrailverwarming in de looppaden worden binnenkort onderhanden genomen. Carlos hoopt dat te kunnen doen met een oude, elektrostatische verfmachine die voor dat doel gereviseerd wordt.

“Hopelijk krijgen we hem snel aan de praat en – letterlijk – weer op de rails”, zegt hij. “Machinaal coaten gaat sneller en kost veel minder arbeid. Nu worden de paden nog door bruine buizen ontsierd, maar straks zien ook zij er weer uit als nieuw. Dan kunnen ze ook weer licht reflecteren in plaats van absorberen. Dat zullen mijn planten zeker waarderen.”

De drie voordelen van pipepaint
PipePaint is een coating op waterbasis met drie functies. Ten eerste bescherming tegen roest. Ten tweede verbetert de coating de lichtreflectie van verwarmingsbuizen tot wel 50%. Ten derde zorgt de coating voor 10% meer warmtestraling.
Omdat PipePaint watergedragen is, hoeft u zich geen zorgen te maken over dampen die schadelijk zijn voor gewassen of mensen. Bij alle gewassen kan het aanbrengen gewoon tijdens de teelt plaatsvinden, zonder het gewas te beschadigen.

Voor meer informatie:
Lumiforte
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 53 99
welcome@lumiforte.com
www.lumiforte.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.