CO2-kosten 79% omlaag voor vertical farm via afvang op locatie

De Spaanse vertical farm Néboda Farms gaat vanaf begin 2024 met een Skytree Cumulus Direct Air Capture (DAC)-unit werken. Daarmee zeggen de telers hun CO2-kosten met 79 omlaag te kunnen brengen. De techniek voor CO2-afvang is van Nederlandse makelij. Met de techniek van Skytree kunnen de meerlagentelers tot 12 kilo per dag CO2 direct op locatie genereren.

"Als pioniers in de verticale landbouwsector zijn we erg blij om als early adopter van de DAC-technologie te fungeren en samen met Skytree te werken bij het op de markt brengen van de eerste onsite modulaire CO2-systemen", zegt Iván García Besada, CEO van Néboda Farms. "Deelname aan het Pioneer-programma is een win-win voor Néboda en Skytree. De DAC-technologie heeft de potentie om de duurzaamheid voordelen van verticale landbouw verder te vergroten. We zijn van plan om ook andere bedrijven te stimuleren deze technologie te adopteren. Door de implementatie van deze baanbrekende technologie verlagen we onze CO2-kosten met 79 procent. We willen een sleutelrol spelen in de decarbonisatie van de waardeketen en, in bredere zin, in de vermindering van de CO2 niveaus in de atmosfeer.”

Voorrang
Skytree's DAC-technologie haalt CO2 uit de omgevingslucht, filtert het met behulp van een gepatenteerd proces en slaat het onder druk op in een onsite buffertank van waaruit het herbruikbaar is voor elk bedrijf dat regelmatig geconcentreerde CO2 nodig heeft. In september kondigde het jonge bedrijf de commerciële beschikbaarheid aan van de Skytree Cumulus-units en de lancering van het Pioneer-programma. Deelnemers aan het programma krijgen voorrang op de levering van Cumulus-units, wanneer ze begin 2024 worden verscheept, tegen een tijdelijk verlaagde prijs.

De Spaanse vertical farm focust op de teelt van basilicum. In de toekomst is het bedrijf van plan om zich te positioneren in de retailsector met basilicum en salademixen, waarbij ook de productiecapaciteit verder wordt vergroot. Néboda Farms maakt gebruik van een breed scala aan eigen technologieën, automatiserings- en controleprocessen, robotica en big data ter ondersteuning van de productieprocessen om 'concurrerende prijzen' te kunnen bieden, wat een van de pijnpunten is in de verticale landbouwsector.

Een van de eersten
De Spanjaarden worden een van de eersten die met de DAC-technologie aan de slag gaan. "Verticale landbouw heeft CO2 nodig om effectief en winstgevend te werken", zegt Camille Hanna, business development director bij Skytree. "Néboda Farms is een van de eerste vertical farms die profiteert van de mogelijkheid om ter plekke hun eigen CO2 te genereren, waarbij ze niet langer afhankelijk zijn van bedrijven die CO2 opwekken met fossiele brandstof. We zijn heel blij en trots om Néboda Farms te verwelkomen in het Skytree Pioneer-programma en kijken ernaar uit om het bedrijf te voorzien in zijn CO2-behoeften met behulp van onze gepatenteerde DAC-technologie."

Voor meer informatie:
Skytree

www.skytree.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.