PlantBalance geeft overzicht over teelt verspreid over meerdere locaties

Inmiddels werken veel telers met het PlantBalance-dashboard. Hoe ervaren zij het? En hoe gaat PlantBalance om met hun feedback? Bart van Calenberge, customer manager PlantBalance, vertelt er meer over.

Optimale databenutting
Bart is sinds een jaar werkzaam bij Bayer CropScience Vegetable Seeds en is dus relatief nieuw in het PlantBalance-team. “Voor ik hier werkzaam werd, was ik jaren betrokken bij praktijkgericht onderzoek binnen de tomaten- en paprikateelt. Ik heb onder meer bijgedragen aan onderzoek rondom ziektes en plagen, en energieverbruik. Mijn kennis en ervaring zet ik nu graag in om, vanuit België, mee te bouwen aan de verdere optimalisatie van PlantBalance”, zo vertelt Bart.

Tool
Bart zag al diverse jaren geleden een evolutie richting datagedreven teelt. “Deze was enerzijds ingegeven door de technologische ontwikkelingen en anderzijds door de wensen van de telers. PlantBalance sluit hier naadloos op aan. Ik zie PlantBalance echt als een ondersteunende tool die telers inzicht geeft in de impact die bepaalde beslissingen hebben op de teelt. De teler wordt in staat gesteld zelfs de kleinste foutjes in het sturingsproces eruit te filteren. Het resultaat: maximale teeltoptimalisatie.”

Voor ervaren telers en starters
De tool biedt toegevoegde waarde aan een brede groep telers, geeft Bart aan. “Starters kunnen via het dashboard putten uit een ongekende hoeveelheid kennis en ook ervaren telers krijgen via PlantBalance maximaal grip op hun teeltbeslissingen. Bovendien is de tool zeer waardevol voor telers die starten met een voor hun nieuw ras. Alle kennis die PlantBalance heeft, zit in het dashboard en ligt klaar voor de teler om te gebruiken.”

Bart ziet bovendien dat het dashboard niet alleen telers met één locatie helpt, maar zeker ook telers met meerdere locaties. “Met PlantBalance heeft de teler altijd overzicht over zijn gehele teelt, ook als die verspreid is over meerdere locaties.”

Maximale teeltoptimalisatie
Dat het dashboard door telers gewaardeerd wordt, merkt Bart in de gesprekken met zijn accounts. “Dit zijn tomatentelers in Frankrijk, België en Nederland. De meesten daarvan gebruiken PlantBalance al langere tijd. Een groot voordeel van PlantBalance is dat deze zowel de langetermijnplanning ondersteunt als de kortetermijnbeslissingen. Dagelijkse teeltbeslissingen hebben grote invloed op het uiteindelijke resultaat. De data in PlantBalance wordt opgehaald via de klimaatcomputer én via speciale PlantBalance-sensoren. Van de telers hoor ik dat hun eigen groene vingers in combinatie met de datagedreven ondersteuning vanuit PlantBalance echt leidt tot maximale teeltoptimalisatie. Tijdens onze meetings bespreken we bijvoorbeeld hoe groot de groei-impact was van een door de teler ingestelde teeltstrategie. Door deze groei te kwantificeren, kunnen we de telers begeleiden om hun gekozen strategie bij te stellen indien nodig.”

In beweging
Het PlantBalance-team blijft inzetten op het doorontwikkelen van het dashboard. Bart schetst de toekomstplannen: “Momenteel bieden we vier functionaliteiten. Deze blijven we uitbreiden. Wij zijn bezig om het plan, dat binnen 30 seconden gegenereerd kan worden, te verbeteren, zodat daarin automatisch de daadwerkelijke buitenstraling op uw specifieke locatie wordt meegenomen. Zo blijft uw plan het hele groeiseizoen elke dag actueel. Ook richten we ons op uitbreiding van de notificaties die de teler waarschuwen bij afwijkingen in de kas; zo kan de teler steeds scherper handelen op basis van de beschikbare data. Daarnaast ontwikkelen we continu nieuwe functionaliteiten, nieuwe en verbeterde functies zullen in toekomstige nieuwsbrieven worden aangekondigd."

Voor meer informatie:
PlantBalance
https://plantbalance.ag/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.