Guy De Meyer, Demargro:

"De aardbeien zijn extreem duur op het moment"

Tholen - De Belgische prei was verleden week zeer duur door de problemen met de regenval die het land ervaarde. "Prei uitrijden is momenteel gewoon heel erg lastig, waardoor er een stuk minder aanbod was en de prijzen omhoog werden gedreven", zo vertelt Guy De Meyer van Demargro.

De hevige regenval zorgt voor problemen bij de aardappelen, wortelen en kolen, maar ook het oogsten van de prei wordt dus verhinderd door het natte weer. "Er ligt dusdanig veel water op de velden dat het lastig is om het product mooi van het veld te halen. De regenval houdt ook nog aan, waardoor de gronden stilaan oververzadigd raken. De telers hebben tegenwoordig wel voertuigen die uitgerust zijn met rupsbanden, maar toch bemoeilijkt de situatie de productie van de prei. Door de regenval hebben ze daarnaast veel werk met de grond die aan de prei zit. Het duurt allemaal een stuk langer om alles marktklaar te maken."

"Niemand heeft eigenlijk ook voorraad, waardoor de prijs ook een hoog niveau blijft", vervolgt Guy. Vorige week zaten we voor sortering 3-4 op €1,18/ €1,20. Dat is een prijs, waarbij je merkt dat de verkoop langzaamaan begint te blokkeren. Zeker ook omdat de prei in Frankrijk goedkoper was, opteert men dan toch sneller daarvoor. Iedereen schrok van de hoge prijs, wat de verkoop moeilijker maakte. Toch blijft er redelijke vraag uit Frankrijk en Spanje. Daarnaast begint ook Duitsland stilletjes aan op de markt te komen."

Kwalitatief is met de prei, zo stelt Guy, prima te werken. "We zijn nu aan het overschakelen van de herfstprei naar de winterprei. Bij de herfstprei was er nog wel wat trips aanwezig, waardoor er een nieuwe sortering aangemaakt was. Hierin zat de meer trips gevoelige prei verwerkt. De winterprei is sowieso al een stuk groener en minder gevoelig voor trips, dus daar verwacht ik geen problemen mee."

Ook de kolen blijven niet bespaard van de regenval. "Dit zorgt ervoor dat ook deze goed aan de prijs zijn. Witte kolen gaan voor rond de 70 eurocent en rode zitten op 50 eurocent. Daarnaast zijn ook bij de savooiekolen de prijzen relatief goed te noemen met 70/75 eurocent. Er zijn al heel wat kolen gerooid, maar toch staan er zeker nog wel wat op het veld. Hopelijk wordt het wat droger, zodat de laatste volumes ook nog geoogst kunnen worden."

"De aardbeien zijn extreem duur op het moment", zo legt Guy uit. "Afgelopen week hebben we met prijzen gewerkt die we niet vaak hebben gezien. Je betaalde voor een schaaltje rond de €5,50/€6,- Dat komt deels doordat er nog altijd relatief veel vraag is, maar vooral omdat er Europa breed weinig aanbod op de markt is. Dit is traditioneel het moment dat het van de Belgische en Nederlandse aardbeien moet komen, maar deze maand is er een gat in de aanvoer. Daarnaast laten de volumes uit Egypte ook nog op zich wachten. Uiteindelijk zal Egypte wel voor wat verlichting zorgen en het aanbod uit België en Nederland ook wel weer aantrekken. Voor nu liggen de prijzen, denk ik, wel op een hoogtepunt."

Voor meer informatie:
Guy De Meyer
Demargro
Tombrugstraat 11
8850 Ardooie, België
+32 (0)51 74 70 75
guy.de.meyer@demargro.be
www.demargro.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.