Health Food Wall wint Topsector T&U Innovation Prize 2023

Health Food Wall is de winnaar van de 5e Topsector T&U Innovation Prize met slimme koelkasten die gezond take-away maaltijden aanbieden. Power of Plants won de publieksprijs. De winnaars zijn er volgens de jury in geslaagd om een oplossing te ontwikkelen die aantoonbaar bijdraagt aan gezonder eten én leven. De uitreiking vond plaats tijdens de T&U Innovation Day in Wageningen.

Met de slimme koelkasten van Health Food Wall voor openbare ruimtes kan er 24/7 gemakkelijk gekozen worden voor de betere ready-to-eat plantaardige optie: gezonder en vers. De inhoud van de automaat is gebaseerd op de data van de verkopen. Volgens de jury maakt de slimme techniek van de wall gezond kiezen niet alleen lekker, maar ook sneller en makkelijker: de deur is te openen met een pinpas, men kan pakken waar men zin in heeft en vervolgens betaalt men automatisch het juiste bedrag. Op de achtergrond gaat vervolgens een digitaal proces van start: niet alleen om te zorgen voor nieuwe aanvoer, maar ook om in te grijpen om voedselverspilling te voorkomen door maaltijden af te prijzen.

Gezondheid en welbevinden
Volgens juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) was het voor de jury lastig kiezen omdat alle genomineerden een bijzondere, niet-vergelijkbare innovatie hadden. ”Voor deze editie hebben we gekozen voor een thema waarbij de kansen voor de sector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen op het raakvlak met gezondheid en welbevinden centraal stonden. De startups en TUx pitchers laten zien dat er volop kansen zijn. Als Topsector T&U moeten we hier nog meer aandacht voor krijgen.”

Health Food Wall ontvangt een kennisvoucher t.w.v. €25.000,- om samen met Wageningen University & Research de oplossing verder uit te werken en eventuele knelpunten op te lossen. De winnaar krijgt daarnaast begeleiding op maat van een T&U innovatiemakelaar en StartLife stelt een wildcard beschikbaar voor hun acceleratieprogramma voor agrifoodtech startups.

Power of Plants
De publieksprijs was voor Power of Plants, een initiatief waarbij tuinbouwbedrijven en onderzoeksinstellingen met elkaar samenwerken om planten met geneeskrachtige eigenschappen te selecteren, om daar uiteindelijk extracten van te maken die ingezet kunnen worden als medicijn of antibiotica. De publieksprijs bestaat uit begeleiding door een T&U innovatiemakelaar en deelname aan het HortiHeroes Startup Programma met toegang tot netwerk, kennis en faciliteiten via HortiHeroes en het World Horti Center.

Japanse knoopwiet
Dit jaar is voor de eerste keer ook een prijs uitgereikt voor nieuwe ideeën die nog in het hoofd zitten: de TUx pitches. Daar ging Witte van Cappellen er met de prijs vandoor. Hij pitchte een idee voor alternatief gebruik van Japanse knoopwiet om chronische Lyme te voorkomen. Hij wint begeleiding op maat van een T&U innovatiemakelaar en een innovatieworkshop om met bedrijven zijn idee verder uit te werken.

Volgens Michiel Roelse, operationeel directeur van TKI TU: “De Topsector T&U Innovation Prize geeft startende ondernemers een podium om zich te presenteren aan de sector en dus aan potentiële afnemers/partners. Dankzij coaching en mentoring vooraf én begeleiding door een innovatiemakelaar na afloop kunnen de winnaars hun ambities veel sneller realiseren.”

Inspiration Visits- en Talks
Naast de prijsuitreikingen, konden de bezoekers tijdens de Innovation Day ‘proeven’ aan innovatie tijdens bezoeken aan het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) en het Unilever’s Foods Innovation Centre (HIVE). Daarnaast waren er inspirerende talks van Cathy van Beek, voorzitter van het GroentenFruit Huis, over voedingstuinbouw en gezondheid en van Marc van Rosmalen, directeur van de Vereniging van Hoveniers (VHG), over de kansen van bomen in werklandschappen en bedrijventerreinen van de toekomst.

Bron: Topsector T&U


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.