Tuinbouw in trek bij politiek

Tweede Kamerleden Laura Bromet en Suzanne Kröger (GL-PvdA) waren woensdag 8 november te gast bij micro-groentenkwekerij Koppert Cress in Monster. Rob Baan en Kyra Broeders van Glastuinbouw Nederland namen de Kamerleden mee in de kas en vertelden de politici hoe de tuinbouw een grote bijdrage kan leveren aan de energietransitie en een duurzame en gezonde toekomst. Telers streven ernaar op klimaatneutrale wijze gezond voedsel en bloemen en planten te kweken die huizen en steden kunnen vergroenen.

Quincy von Bannisseht doet verslag, ook van andere politieke bezoekjes aan de tuinbouw deze week.

Van links naar rechts: Laura Bromet, Rob Baan, Suzanne Kröger en Kyra Broeders

Caroline van der Plas bezoekt Trade Fair
Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) doopte 8 november de naar haar vernoemde roos ‘Sweet Caroline’ van kwekerij Voorn Spray Roses uit Luttelgeest. Dat gebeurde tijdens de Royal FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer, waar het BBB-Kamerlid door CEO Steven van Schilfgaarde werd rondgeleid. Hij benadrukte dat de sector moet kunnen bouwen op een stabiel en betrouwbaar overheidsbeleid en wees onder meer op het belang van het verlaagd btw-tarief op sierteeltproducten. De BBB behoudt, volgens Van der Plas, graag een florerende sierteeltsector in Nederland.

Diezelfde dag kreeg Jesse Schevel, lobbyist van Glastuinbouw Nederland, gelegenheid tijdens een bijeenkomst van de BBB-achterban in Zevenhuizen toe te lichten hoe de glastuinbouw aankijkt tegen thema’s als Energie en Water. Zo kwamen de fiscale maatregelen van het kabinet rond de energiebelasting aan bod, evenals het Convenant Energietransitie Glastuinbouw en de EU-Kaderrichtlijn Water. Vanuit het Hoogheemraad Schieland & Krimpenerwaard waren veel waterschapsbestuurders aanwezig van onder meer: GL-PvdA, Partij voor de Dieren, CDA en VVD. Met de in grote getale aanwezige telers concludeerden de politici dat op deze dossiers maatwerk noodzakelijk is voor de glastuinbouw.

Minister Van der Wal in gesprek met SIGN
Demissionair minister Christianne van der Wal (VVD) bezocht donderdag 2 november de Innovatie Expo 2023. In de stand van Stichting Innovatie Glastuinbouw en Kas als Energiebron kreeg zij uitleg over circulaire tuinbouw: van energieverduurzaming, biodiversiteit tot hoogwaardige en meervoudige inzet van grondstoffen voor gezondheid en geluk. Ook landbouwminister Piet Adema (CU) en zijn collega Hugo de Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening deden een rondgang over de Expo.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.