Tuinbouw start met experimenteren met 5G

Donderdag is bij Tomatoworld in Honselersdijk een gloednieuwe 5G-faciliteit geopend, die het ontwikkelen van slimme technologieën in de kas mogelijk maakt. Ondernemers in Zuid-Holland worden opgeroepen om digitale innovaties voor de tuinbouwsector te ontwikkelen en te testen.

Draadloze verbindingen zoals Wifi en Bluetooth werken niet goed in een kas, vanwege de constructie met glas en metaal en doordat de dichtheid van het gewas het signaal onderbreekt. Met 5G is draadloze communicatie in de toekomst wél mogelijk, stellen de betrokken partijen.

"Deze nieuwe technologie biedt grote kansen voor digitale toepassingen in de glastuinbouw, nu informatie razendsnel kan worden uitgewisseld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan camera’s die de rijpheid van het product monitoren, sensoren die per plant de behoefte aan voedingsstoffen meten, betere controle over energie- en klimaatbeheersing en snellere robotica."

Wereldwijd uniek
De nieuwe 5G testfaciliteit in Tomatoworld, een proefkas voor technologie in Honselersdijk, is een primeur: het is wereldwijd de eerste openbare plek in een kas waar bedrijven met 5G kunnen testen. Het belangrijkste voordeel van 5G ten opzichte van 4G is de razendsnelle overdracht van grote hoeveelheden data. Het unieke aan deze 5G installatie is de hogere frequentie, namelijk 3,8 MHz. De 5G frequentie die telecomoperators momenteel in Nederland aanbieden is 700 GHz. Door de hogere frequentie kun je veel meer data supersnel versturen. Dit is essentieel voor het accuraat aansturen van onder andere robots.

Advies van experts
De testlocatie bij Tomatoworld staat open voor ondernemers die hun digitale innovaties in een praktijkomgeving willen testen. Hierbij krijgen zij professioneel advies van experts over de mogelijkheden van 5G. De tech experts van TU Delft, Do IoT Fieldlab (Delft on Internet of Things), Robohouse, Tomatoworld, TNO en MCS zetten zich de komende twee jaar in om innovaties voor onder andere slimme systemen met sensoren, robots en drones te versnellen.

In aanloop naar het operationeel maken van het 5G-netwerk heeft InnovationQuarter, samen met Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, de gemeente Westland, het Innovatiefonds Hagelunie en Provincie Zuid-Holland, een rol gespeeld in het bijeenbrengen van deze partijen. Vanuit huidige projecten Digitalzh & Robocrops proberen de partijen het mkb opnieuw te verbinden met deze projecten. Vanaf begin volgend jaar, bij de start van de nieuwe teelt kunnen bedrijven met hun sensoren, robots of andere producten aan de slag.

Bron: InnovationQuarter


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.