daling areaal en minder weer

Lagere volumes Nederlandse tomatenteelt in 2023

Er is een kleine daling waargenomen in de Nederland tomatenverkopen in de retail tussen januari en juni 2023 vergeleken met 2022. Er is 1% procent minder verkocht en de prijs was 6% hoger. Het volume van trostomaten is met 7% toegenomen, die van snacktomaten 8%, die van minitrostomaten 9% afgenomen en het verkoopvolume van cherrytomaten is met 6% afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van Dutch Produce Association en Fresh Produce Centre.


De inflatiepiek begin dit jaar in Nederland.


De toename in de zomer van tomatenexport is in deze grafiek goed te zien.

Verder zijn Nederlandse tomaten in juni het meest populair in het Verenigd Koninkrijk. Tussen januari en september 2023 was de export 105 miljoen kilo en tussen januari en september 2022 was dat 109 miljoen kilo.


Duidelijk te zien is dat de export in het midden van het jaar, in juni, het hoogst is.

In het 2022 is het volume met 15% afgenomen ten opzicht van het seizoen '17-'20. Tussen de 5 à 10% is te wijten aan ToBRFV- besmettingen, 1% door het gebruik van andere rassen en 7% als gevolg van de energiecrisis. De volumes in het eerste kwartaal in Nederland waren extreem laag. Ook in het tweede en derde kwartaal waren er minder tomaten beschikbaar voor consumptie. Dat was het gevolg van weersomstandigheden en minder areaal. Er is namelijk meer komkommer geteeld. Dat beïnvloedde de marktprijs.

Te zien is dat de tomatenteelt op het zelfde niveau is als in 2021. De maand september is belangrijk geweest voor tomatentelers vanwege de slechte weersomstandigheden in de zomer.

Winter 23/24
De verwachting is dat er van de winter 450 hectare aan tomaten geteeld gaan worden.

Ontwikkeling ToBRFV
Voormalige tomatentelers die nu komkommers telen keren nog niet terug naar de tomatenteelt. Verschillende tomatentelers zijn gestopt en hebben hun kas verkocht. Op 57 locaties is het virus vastgesteld waarbij meer dan de helft van het areaal besmet was. De verwachting is dat in het seizoen 2023/24 veel met IR/HR rassen geteeld gaat worden. Het is nog onzeker of hoge kwaliteit tomaten deze winter uit Zuid-Europa en Noord-Afrika komen.

Bron: Fresh Produce Centre & Dutch Produce Association


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.