Spaanse AGF-export in de min

Tot en met augustus bedroeg de Spaanse export van groenten en fruit naar de andere EU-landen 6,4 miljoen ton. De EU-markt vertegenwoordigt 91% van de Spaanse omzet. Het tonnage is 6% minder dan in de eerste 8 maanden van 2022. De afzet in niet-EU-landen daalde met 14% tot een totaal van 1,2 miljoen ton.

De waarde van de export naar de EU-landen steeg evenwel met 8% tot € 9,544 miljard en van de uitvoer naar niet-EU-bestemmingen met 1% tot € 2,147 miljard.

Duitsland en Frankrijk waren van januari tot en met augustus de belangrijkste bestemmingen voor de Spaanse AGF-export. Duitsland nam 1,9 miljoen ton af (-2%) en Frankrijk 1,2 miljoen ton (-7%).

De omzet op de Duitse markt steeg met 13% tot € 3,184 miljard en op de Franse markt met 5% tot € 1,779 miljard.

Met een import van 861.816 ton (-12%) en een waarde van € 1,4 miljard was het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste niet-EU-bestemming voor Spaanse groenten en fruit in de eerste 8 maanden van dit jaar.

Buiten Europa lieten de voornaamste bestemmingen een neerwaartse trend optekenen. Met 19.985 ton importeerde Brazilië 9% minder Spaanse groenten en fruit dan in de eerste 8 maanden van 2022, maar Spanje haalde daar wel 3% meer inkomsten uit (in totaal € 26,3 miljoen). Canada importeerde 18.297 ton (-55%) voor € 28,9 miljoen (-34%), zo blijkt uit berekeningen van brancheorganisatie Fepex op basis van gegevens van de Spaanse Douane.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.