Plannen voor 40 hectare grote kas in Essex in Engeland

Oasthouse Ventures (OHV) heeft plannen voor de bouw van een 40 hectare groot kassenproject op voormalig ontgonnen land ten oosten van Braintree in Essex. Het project heet "Rivenhall Greenhouse". OHV werkt samen met Wren Renewables als grondeigenaar en de Indaver Integrated Waste Management Facility die op dit moment in de buurt gebouwd wordt. "In de samenwerking wordt afvalwarmte, CO2 en lokale elektriciteitsopwekking gebruikt waarmee tomaten, komkommers en paprika's geteeld kunnen worden."

Oasthouse Ventures is bekend van het Low Carbon Farming-project in Bury St Edmunds en Norwich. Daarbij wordt warmte onttrokken aan het rioolwater van lokale zuiveringsinstallaties en wordt overgebracht naar warmtepompen op hun locaties.

Volgens EssexLive wordt er ook een vertical farm in de bestaande Rivenhall RAF hangar gebouwd.

Lokale teelt
Het doel van het Rivenhall Greenhouse project is om lokaal tomaten te telen zodat het Verenigd Koninkrijk minder afhankelijk wordt van de import van tomaten. Daarmee moet dit initiatief voor voedselzekerheid zorgen.

"De Rivenhall Greenhouse levert 420 voltijdse banen en 80 deeltijdse banen op. Daarmee wordt €345,45 miljoen geïnvesteerd in de economie van de stad Braintree door uitbetaling van salarissen in de eerste twintig jaar van het bedrijf.

Later deze maand wordt meer over de plannen in een bijeenkomst onthuld. In de Rivenhall Greenhouse zal jaarlijks ongeveer 28.000 ton trostomaten worden geteeld. "Dat komt overeen met ongeveer 7,1% van de Britse tomatenimport. In het Verenigd Koninkrijk wordt elk jaar ongeveer 500.000 ton tomaten geconsumeerd, waarvan ongeveer 400.000 ton wordt geïmporteerd."

Kwetsbaarheden van de import aanpakken
"De import van tomaten uit Zuid-Spanje en Marokko wordt steeds meer bedreigd vanwege waterschaarste en extreme temperaturen als gevolg van klimaatverandering. Ook is Nederland, een belangrijke leverancier van tomaten aan het Verenigd Koninkrijk, sterk afhankelijk van aardgas voor de teelt. Dat is een zorg want deze tijd is gericht op minder CO-2 uitstoot."

In de kas komen groeilampen. "Hierdoor kan OHV in augustus groenten planten om handelaren te voorzien van wintergroenten. In kassen met groeilicht worden verduisteringsschermen geïnstalleerd. Er is bewezen dat die 99% van de lichtuitstoot beperken", deelt het team. De groenten in de kassen worden geteeld in een gesloten hydrocultuursysteem. Daarbij wordt al het wegstromende water opgevangen, gereinigd en hergebruikt.

Meer informatie is hier te vinden op website van het project.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.