Duurzame biocontrole op basis van bacteriofagen in de land- en tuinbouw

DCM ontwikkelt zijn eerste gewasbeschermingsmiddel op basis van bacteriofagen: DCM PEA-02. DCM heeft hiermee de Gouden Bernard Blum Award 2023 gewonnen op ABIM in Zwitserland. Dat is een award voor het meest innovatieve biocontroleproduct. Meer producten tegen belangrijke bacteriële problemen zitten in de pijplijn voor de komende jaren bij het bedrijf dat onderdeel is van familiebedrijf Group De Ceuster en gespecialiseerd in bodemverbetering, plantenvoeding, plantweerbaarheid en biocontrole.


Inge Hanssen en Thijs de Langhe ontvangen de Bernard Blum Award.

Bacteriofagen (kortweg: fagen) zijn de natuurlijke vijanden van bacteriën. In de voedingsindustrie worden zo tal van bacteriofagen-oplossingen al gebruikt in en op levensmiddelen om eventueel aanwezige bacteriën te vernietigen (listeria, salmonella,...), of in de medische sector om bijvoorbeeld huidinfecties te behandelen. Bacteriofagen zijn interessant om te gebruiken als gewasbescherming omdat ze een curatieve werking hebben dit in tegenstelling tot vele andere middelen die vooral preventief moeten worden gebruikt.

DCM wil bacteriofagen inzetten als duurzame biocontrole in land- en tuinbouw en zal dit doen onder het PHACT platform. PHACT verwijst naar de platformtechnologie van op PHAge gebaseerde biocontrole, naar ACTion (activiteit, werkzaamheid), naar het feit dat op fagen gebaseerde biocontrole hiermee werkelijkheid wordt en naar het duurzaamheidspact dat DCM wil sluiten met telers die de PHACT producten gebruiken. DCM zet dus sterk in op onderzoek, waarbij het eigen R&D team nauw samenwerkt met Scientia Terrae, het onderzoekscentrum van Group De Ceuster.

DCM PEA-02 werkt tegen bacterievuur bij appel- en perenbomen en past in DCM's productlijn van virusgebaseerde biocontrole, waarin eerder al het tomatenvaccin tegen het pepinomozaïekvirus (PMV-01) werd ontwikkeld, een product dat in 2015 de zilveren Bernard Blum award heeft gewonnen.

Voor meer informatie:
Thijs De Langhe
DCM
Pondweg 21
2153 PK Nieuw-Vennep
Tel: +3214286154
tdl@dcm-info.com
www.dcm-info.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.