Samenwerking Westland met partnerstad Dezhou gecontinueerd

Tholen - Met meer dan 5,7 miljoen inwoners is de Noord-Oost Chinese stad Dezhou er eentje van formaat. Om al deze inwoners te voorzien van veilig geteeld voedsel heeft het bestuur in 2016 de samenwerking met het Westland gezocht.

Deze dagen reist een delegatie uit de stad Dezhou door het Westland, met daarin onder andere Wang Haixu, van de Rural Revitalization Group of Dezhou City, volksvertegenwoordiger Chen Peng, en afgevaardigden van media en diverse kunstvormen. Er worden verschillende bedrijven bezocht, als ook het World Horti Center en Tomato World, waar gisteren een ontmoeting op de agenda stond met Ivo Meijer, Gemeente Westland, en Arne Weverling, inmiddels lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland, en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.

Gisteren vond in Tomato World een hernieuwde ontmoeting plaats en werd onderzocht hoe de samenwerking verder kan worden voortgezet. Volgens Wang Haixu heeft Dezhou veel mogelijkheden voor de agro-sector, met bovendien een uitstekend logistiek netwerk. "Momenteel produceren we jaarlijks 6,5 miljoen ton groenten", vertelde hij. "We zetten er ons voor in dit verder te ontwikkelen, en willen Dezhou een productie- en demonstratiecentrum voor voedselproductie laten zijn." Die rol is weggelegd voor het China Dezhou Innovation and Industry Park, dat momenteel in ontwikkeling is.

Wat is de rol van Nederland hierin? Sjaak en Arne zijn bekend met de regio. In 2017 reisden de toenmalig burgermeester en wethouder naar Dezhou, en reisden verschillende delegaties af naar Nederland. Toentertijd waren er ook plannen voor het oprichten van een World Horti Center in Dezhou zelf, maar daar is nog geen vervolg aan gegeven. Nu er na de pandemie eindelijk weer mogelijkheden zijn elkaar te zien benadrukte Sjaak van der Tak ook het belang van relaties tijdens en na de pandemie. "We kijken gezamenlijk naar 2030. Naar samenwerking op het gebied van landbouw, maar ook op andere vlakken, als de kunstwerken die getoond worden. Op deze relaties bouwen we verder."

Ook bespraken de verschillende partijen dat Nederland en China van elkaar kunnen leren. Ivo Meijer vertelde hoe de Nederlandse telers samenwerken om ten tijde van uitdagingen als de energiecrisis, deze gezamenlijk het hoofd te bieden. "Gezamenlijk zijn er aardwarmtebronnen opgericht. Dit is mogelijk dankzij de samenwerking tussen de verschillende telers. Dat zou kansen bieden voor Chinese telers: in plaats van individueel te opereren, kunnen verpakkingsfaciliteiten bijvoorbeeld gedeeld worden, en zou er gezamenlijk naar de retail opgetreden kunnen worden." Ook benadrukte hij het belang van teeltkennis. "Je kunt alle robots, data en computers tot je beschikking hebben, maar iemand met groene vingers moet deze aansturen en controleren. Telers op blijven leiden is onmisbaar hierin."

Na het bezoek aan Tomato World, werd de delegatie door Aad Verduin van World Horti Tours rondgeleid door het World Horti Center.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.