Ton van Dalen, Oxin Growers: "Prijsherstel paprika's, tomaten en aubergines, maar komkommers bleven achter"

"Onze belichte teelt zit komend seizoen weer op de helft van het niveau van voor de hoge energieprijzen"

Tholen - Het Nederlandse glasgroentenseizoen nadert alweer het einde. Tijd om met commercieel directeur Ton van Dalen van Oxin Growers terug te blikken. "De prijsvorming van paprika's, tomaten en aubergines is goed geweest. Helaas waren de komkommerprijzen beduidend lager dan vorig jaar."

"Wij hadden dit seizoen een flinke groei van 65 hectare in ons paprika-areaal. Door het donkere weer kwamen de producties moeizaam op gang, maar we kunnen wel stellen dat de prijsontwikkeling van alle kleuren goed is verlopen. Prijzen van de rode paprika's lagen 17% hoger dan vorig jaar, geel 21% hoger, groen 14% hoger en de prijs van oranje paprika's pluste met 27%", vertelt Ton.

"Meestal wordt bij paprika's gezegd dat de telers het in het voorjaar moeten verdienen, maar nu is ook het najaar goed geweest en zeker niet als een nachtkaars uitgegaan. Nu hebben alle telers ook te maken met hogere kosten, maar over de gerealiseerde prijzen zullen de telers niet ontevreden zijn", constateert Ton. "Gelukkig vielen ook de inwendige gebreken dit jaar erg mee. Wel zijn de wortelproblemen dit jaar voor veel paprikatelers reden tot zorg en dit blijft een belangrijk aandachtspunt."

"Bij tomaten hadden we een lichte afname van het areaal (-10 ha). Ook hadden we aanzienlijk minder tomaten in de belichte teelt, maar dat gaat dit jaar wel weer anders worden. Prijzen van de losse tomaten waren 10% beter dan vorig jaar, de prijs van de trostomaten bleef achter met 5% lager, maar in het kleinere segment waren de prijzen gemiddeld weer hoger", somt Ton op. "De virusdruk blijft in de tomaten aandacht vragen. Je ziet nu telers overschakelen naar hoogresistente rassen. Dat heeft als voordeel dat de virusdruk minder wordt, maar het nadeel is wel dat de kwaliteit en productie van deze rassen over het algemeen minder zijn. Ook is er meer energie nodig om de kwaliteit goed te houden, dus het vraagt een andere manier van telen."

Aubergines zijn een relatief kleine categorie voor Oxin Growers. "Maar we zien dat de prijzen bij onze twee telers dit jaar 18% hoger waren dan vorig jaar. ook de producties zijn goed geweest, dus ook deze telers zullen tevreden terugkijken op het seizoen", aldus Ton. Dat geldt niet voor de komkommertelers, bij Oxin Growers dit jaar goed voor 157 hectare. "Helaas viel de prijs van de komkommers tegen. Over alle sorteringen lag die gemiddeld 17% lager, maar voor de hoofdsortering (40'ers) was die daling zelfs 19% en voor de 35'ers 12%. De komkommertelers zullen dus minder positief terugkijken op het seizoen na wel enkele betere jaren. Hopelijk volgt komend jaar voor hen weer herstel."

In totaliteit komt de omzet van Oxin dit jaar zo'n 8% hoger uit. Waar de coöperatie vorig jaar zich nog even oriënteerde op de Spaanse teelt vanwege de hoge energieprijzen, is import volgens Ton dit jaar geen punt van overweging geweest. "We zien dat veel van onze telers weer gaan belichten, al ligt dit niveau nog ongeveer op de helft van de periode voor de hoge energieprijzen. We zijn de voorbereidingen voor het nieuwe glasgroentenseizoen alweer gestart en die vooruitzichten zijn positief. We zien gelukkig in de markt en ook bij retailers dat het besef goed is neergedaald hoe cruciaal de productbeschikbaarheid is!"

Voor meer informatie:
Ton van Dalen
Oxin Growers
+31 (0)180 203 203
Ton@oxin-growers.nl
www.oxin-growers.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.