Kunstmestmarkt toont herstel

De vooruitzichten van de wereldwijde kunstmestmarkt de komende jaren positief. Dat stelt de Rabobank. Wel moeten volgens de bankanalisten enkele uitdagingen en potentiële risico's in de gaten gehouden worden.

De wereldwijde kunstmestmarkt herstelt zich met een toename van 3% van het gebruik in 2023. In 2022 was er een daling van 7% als gevolg van verschillende complicaties in de markt. De impact van verstoringen als gevolg van de laatste oorlog tussen Israël en Hamas, is op kunstmestmarkten minimaal.

Het rapport benadrukt de positieve vooruitzichten voor de aankoop van meststoffen in 2024, met een verwachte stijging van bijna 5%. "Deze cijfers komen overeen met onze Betaalbaarheidsindex, die veel betere omstandigheden voor de aankoop van meststoffen laat zien dan een jaar geleden," zegt Bruno Fonseca, Senior Analist - Farm Inputs bij de Rabobank. "De bewegingen van de index bevestigen onze verwachting van een groei van het gebruik in 2023. Daarbij groeit het gebruik van stikstof met 2%, fosfaat met 3,9% en potas met 5%."

Stikstofmarkt en fosfaat
De stikstofmarkt wordt geconfronteerd met uitdagingen door een lagere vraag van maïs- en tarwetelers. De vooruitzichten voor potas en fosfaat zijn positief.

"Nu de winter in Europa nadert, is er meer onzekerheid op de aardgasmarkt en daarmee gepaard gaande onzekerheid in productiekosten van stikstofmeststoffen," legt Fonseca uit. De graan- en oliezaadmarkten hebben ook te maken met onzekerheden, met El Niño op de loer na een paar goede oogsten in Brazilië en de VS.

Aan de andere kant maakt de kalimarkt een periode van overvloedig aanbod door. De fosfaatmarkt zit in de lift met de terugkeer van de Chinese MAP/DAP-export.

Oorlog tussen Israël en Hamas
Het rapport belicht ook de mogelijke impact van de oorlog tussen Israël en Hamas op de wereldwijde meststoffenmarkten. Israël is een belangrijke leverancier van fosfaat en potas. Goed voor ongeveer 3% van de fosfaatexport en 8% van de potas export wereldwijd. Verstoring in de export zouden kunnen leiden tot prijspieken. Het conflict kan scheepsexploitanten ontmoedigen om de Middellandse Zeehaven Ashdod te benaderen. Dat kan leiden tot vertragingen en extra logistieke kosten.

Ondanks deze potentiële risico's wordt de impact op de kunstmestmarkten in dit stadium als marginaal beschouwd. "Wereldwijde meststoffenmarkten hebben voldoende beschikbaarheid en voldoende alternatieve leveranciers van potas- en fosfaatproducten in het geval van logistieke verstoringen in Israël," zegt Fonseca.

Bron: Rabobank


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.