Half miljoen voor snelle diagnostiek plantenziektes

Scope Biosciences, een pionier op het gebied van CRISPR-Cas moleculaire diagnostiek, kondigt een investeringsronde aan van 500.000 euro. De ronde werd geleid door SHIFT Invest's TTT fonds en Innovatie- en Energiefonds Gelderland, een fonds van de provincie Gelderland onder beheer van Oost NL. De financiering versnelt de ontwikkeling van het bedrijf, waardoor ze hun eerste land- en tuinbouwtesten met behulp van het scopeDx moleculair diagnostische platform op de markt kan brengen.

De CRISPR-Cas technologie is een belangrijk onderdeel geworden binnen de moleculaire biologie en genetica. Hoewel het alom bekend staat om om genetische codes met enorme precisie te bewerken, een ontwikkeling die in 2020 werd bekroond met de Nobelprijs voor scheikunde, reiken de toepassingen verder dan alleen genetische manipulatie.

Gebaseerd op het werk van Prof. John van der Oost en Asst. Prof. Raymond Staals van Wageningen University& Research, gebruikt de spin-off Scope Biosciences de precisie en gebruiksvriendelijkheid van CRISPR-Cas om moleculaire diagnostiek te vernieuwen, waardoor snelle en nauwkeurige testen mogelijk worden buiten de traditionele testlaboratoria.

De nieuwe financiering vergroot de mogelijkheden van het bedrijf om de scopeDx-technologie te commercialiseren, met name in de agrifood sector. Deze landbouwtesten kunnen snel en ter plaatse plantenziekten vaststellen, dat maakt een nauwkeurige en snelle behandeling van mogelijk. Daarmee levert het diagnostische platform een bijdrage aan efficiënte landbouw. Hoe eerder een ziekte vast te stellen is, hoe beperkter de impact op het gewas.

Niek Savelkoul, CEO van Scope Biosciences: "Deze mijlpaal versnelt onze reis naar een nieuwe vorm van moleculaire diagnostiek in de agrifood sector. Het scopeDx platform, gebouwd op de CRISPR-Cas technologie, staat op het punt om een cruciaal instrument te worden in het revolutioneren van landbouwtesten. Met de steun van SHIFT Invest en Oost NL zijn we goed gepositioneerd om deze innovaties toegankelijk te maken voor de markt."

SHIFT is een Nederlandse impactinvesteerder die zich richt op disruptieve innovaties in onder andere de agrarische sector. Sophie van Weede, Associate bij SHIFT, over de investering: "Scope's vermogen om diagnostische tools te ontwikkelen en op de markt te brengen waarmee groente- en zaadveredelaars problemen eerder kunnen detecteren, past perfect bij ons fonds en onze missie. We kijken ernaar uit om samen te werken met het team van Scope en hen onder andere te ondersteunen bij het betreden van de markt".

Jos Putker, investment manager Food bij Oost NL is blij met de investering in Scope. "Hun propositie om de CRISPR-Cas technologie toe te passen in een zeer vroeg stadium diagnostiek van ziekten in planten en zaden, draagt bij aan een duurzame en efficiënte productie van voedsel. We verwelkomen het team van Scope in ons portfolio - en kijken er samen met SHIFT naar uit om hen te helpen succesvol te worden." Oost NL investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland. Een fonds van de provincie Gelderland dat door Oost NL wordt beheerd.

Voor meer informatie:
Scope biosciences
Bronland 12B-1
6708 WH Wageningen
info@scopebio.com
www.scopebio.comPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.