8ste Verscongres EFMI Duurzaamheid als businessmodel

“Duurzaamheid, wat gaat dat kosten en wie gaat dat betalen?”

Tholen - Niet alleen de zware industrie ligt onder een vergrootglas als het gaat om duurzaamheid, ook naar de voedingssector wordt kritisch gekeken. Daarom is duurzaamheid in relatie tot het businessmodel het centrale thema van het 8ste EFMI Nationale Verscongres op 8 november aanstaande. “Dat duurzaamheid prioriteit heeft hoeft geen toelichting, dat het iedereen in de keten raakt, staat buiten kijf. Iedereen weet ook dat, als je het niet met elkaar doet, dat je er dan ook niet komt. De vraag die dan al snel naar de oppervlakte komt is: wat gaat dat kosten en wie gaat dat betalen? Of anders gezegd, hoe combineer je eisen aan duurzaamheid met een houdbaar business model”, verduidelijkt programmadirecteur EFMI Koen Hazewinkel.

Het gehele proces van voedselproductie, verpakking, distributie en consumptie heeft aanzienlijke gevolgen op milieukwesties, economie, samenleving en de toekomst van de planeet. Iedereen is zich bewust van de noodzaak om te komen tot meer duurzame en circulaire voedselketens. Maar hoe maak je stappen met je bedrijf in een zeer competitieve markt? Is een level playing field noodzakelijk of kun je ook zelf een ‘sustainability leader’ worden in combinatie met een sterkere marktpositie? Koen: “In businesscases gaan we nog steeds uit van kentallen die economisch georiënteerd zijn, dus dat geeft altijd een oneerlijke vergelijking met een duurzame businesscase. In de omslag naar meer duurzame ketens worden we uitgedaagd om na te denken over een andere manier van benchmarken en daar biedt het congres handvatten voor.”

Het congres is bedoeld voor directeuren en managers uit de versketen en in de handel. Aan de hand van praktijkcases wordt er tijdens het congres uitgebreid ingegaan op de vraag hoe bedrijven duurzaamheid integreren in hun businessmodel, de rol van de keten en de politiek. “Op allerlei niveaus zitten er aspecten aan het duurzaamheids-vraagstuk die er vaak toe leiden dat het oude businessmodel een barrière is voor investeringen. Daar willen we het met elkaar over gaan hebben. We beginnen vroeg in de keten en gaan via de teelt door naar retail en wetenschap. Deelnemers doen waardevolle inspiratie op en krijgen natuurlijk ook de laatste ontwikkelingen in de verssector weer scherp op het netvlies”, besluit Koen.

EFMI Nationale Verscongres 2023
Datum: 8 november
Plaats: Kasteel Groeneveld Baarn

Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.