Franse boeren vernietigen lading Spaanse tomaten aan grensovergang

De Spaanse telersorganisaties Asaja, Coag en Upa vragen de overheid maatregelen te nemen na de vernietiging van Spaanse tuinbouwproducten in Frankrijk. Begin oktober blokkeerden ongeveer 500 Franse wijnbouwers uit de departementen Aude en Pyrénées-Orientales de grensovergang met Spanje in Le Perthus om het einde te eisen van de import van Spaanse bulkwijn die in veel gevallen in Frankrijk wordt gebotteld.

De demonstranten, die autobanden verbrandden bij de péage in Le Boulou, controleerden de voertuigen die vanuit Spanje binnenkwamen en plunderden een vrachtwagen met tomaten. De volledige lading werd op de snelweg gegooid.

Coag eist zware sancties tegen Frankrijk voor de herhaaldelijke aanvallen op Spaanse tuinbouwproducten. Ze uit stevige kritiek op "de medeplichtigheid van de Franse regering aan dergelijke daden van vandalisme die het vrije verkeer van goederen, beschermd door de EU-wetgeving, bedreigt".

"De echte verantwoordelijken zijn de grote supermarktketens, voornamelijk Franse, die hun dominante positie op de markt misbruiken om prijzen op te leggen die onder de teeltkosten liggen", zegt Miguel Padilla, algemeen secretaris van Coag.

De organisatie heeft de EU opgeroepen om "effectief en krachtig" het vrije verkeer van Spaanse groenten en fruit op Frans grondgebied te garanderen. Het heeft ook het Spaanse ministerie van Landbouw gevraagd een formele klacht in te dienen bij de Franse regering wegens "hun apathische houding ten opzichte van de herhaaldelijke aanvallen."

Plaatsvervangend secretaris-generaal van Upa, Montse Cortiñas, zei in een videoboodschap "de aanvallen aan de grens tegen Spaanse producten ten stelligste te verwerpen, alsook de totale passiviteit van de Franse veiligheidsdiensten."

Upa benadrukt dat dit een "oneerlijke" aanval op de Spaanse tuinbouw door Franse boeren is die een "dringende veroordeling door de regeringen van Spanje en Frankrijk" verdient.

Ook de Spaanse Confederatie voor Goederenvervoer (CETM) heeft de autoriteiten gevraagd om "de noodzakelijke maatregelen te nemen" om een einde te stellen aan deze straffeloze acties.

Bronnen van het Spaanse ministerie van Landbouw hebben aangegeven dat "de regering deze daden veroordeelt, die het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie bedreigen en de belangen van de getroffenen schaden."

Ze benadrukken dat ze contact onderhouden met de Franse autoriteiten met als doel de normaliteit te herstellen, zodat deze incidenten zich niet kunnen herhalen.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.