Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs toch weer boven de 50 euro

De TTF-gasprijs stijgt en daalt deze week niet meer zo hard als afgelopen week, maar ondertussen ligt de prijs wel weer boven de 50 euro per megawattuur. Deze week werden de Nederlandse voorraden ondertussen nog iets verder gevuld. Een acuut gastekort is met andere woorden de reden voor de gasprijsstijging niet. Het zijn internationale ontwikkelingen die daarvoor zorgen, naast weerberichten.


TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 19 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De gasprijzen op de lange termijn lijken minder beïnvloed te zijn door recente gebeurtenissen en zijn minder sterk gestegen in vergelijking met de prijsstijgingen op de korte termijn, analyseert AgroEnergy in een nieuwe weekupdate.

De gasprijs voor Q1 2024 ligt vrijdagochtend op 57,1 euro per megawattuur, voor Q1 2025 op 58,8 euro en Q1 2026 sloot donderdag af op 45,5 euro. Voor het eerste kwartaalcontract voor 2026 betekent dat een prijsstijging t.o.v. maandag van 1 euro. Op 5 oktober, voordat de prijs hard ging stijgen, lag de prijs op 42,2 euro.

AgroEnergy heeft ook aandacht voor elektriciteit. Voor de aankomende twee weken wordt een bovengemiddelde windproductie verwacht, wat naar verwachting zal leiden tot lagere elektriciteitsprijzen.

Een nieuwe update gasleveringszekerheid vanuit het ministerie van EZK laat een lichte stijging van de gasvoorraden zien. Het gasverbruik is nog altijd fors lager dan voorgaande jaren.

Ook elders in Europa zitten de voorraden goed vol. Gas Infrastructure Europe houdt de cijfers bij.

Met de afbouw van Russische gasimport is de focus komen te liggen aan het aan land halen van vloeibaar aardgas uit LNG-tankers. Toch wil het kabinet ook de gasvoorraden uit eigen Noordzeebodem benutten, ondanks weerstand van linkse politieke partijen. Weerstand is er gek genoeg ook van de partijen die het gas omhoog moeten halen. Niet dat ze het niet willen doen, maar het is duur, en dus zijn die bedrijven huiverig. De Nederlandse overheid overweegt daarom nu om zelf meer een rol te gaan spelen in de gaswinning in de Noordzee. De NOS schrijft erover met als kop: 'Kabinet wil laatste resten gas uit de Noordzee halen en praat in op huiverige bedrijven'.

Dit moet er (nog) gebeuren om het écht waterstof te gaan gebruiken als brandstof, stelt EenVandaag.